Home Kultura Sutrašnji 245. Matičin četvrtak rezerviran je za predavanje o svetom Pavlu

Sutrašnji 245. Matičin četvrtak rezerviran je za predavanje o svetom Pavlu

PODIJELITE

Sutrašnji četvrtak rezerviran je za 245. Matičin četvrtak i predavanje o svetom Pavlu, mljetskom brodolomcu. Predavanje će se održati u 19 sati u Muzeju Turopolja, a o svetom Pavlu govorit će profesor Jozo Marević.

Profesor Jozo Marević je klasični filolog, leksikograf, prevoditelj, urednik, recenzent i konzultant u međunarodnim projektima. Njegovo predavanje pratit će pjesničko-glazbena potpora Siniše Beloševića s pjesmom Frana Vlatkovića, 5. pjesmom iz ciklusa „Stihovi i note Turopolja“.

Prof. dr. sci. Jozo Marević je do sada s grupom povijesnih istinoljubaca iz Hrvatske i svijeta organizirao je i vodio tri međunarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima te kao moderator i urednik priredio tri knjige koje su zbornici radova sa svakog od tih simpozija.

Inače je i član više svjetskih asocijacija i udruga te utemeljitelj i član te prvi predsjednik Novljanskog akademskog društva. Godine 1998. nagrađen je nagradom “Mate Ujević” Leksikografskog zavoda te državnom nagradom za znanost iz područja humanističkih znanosti. Obje nagrade za leksikografsko djelo “Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik”, prvi takav u povijesti Hrvata, kao najbolje i najuspjelije leksikografsko djelo u 1997. godini. Za “Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik” dobio je 2001. godine godišnju nagradu za znanost Dubrovačko-neretvanske županije. Pripremio je i Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik, 2016., prvi takav u svijetu.