Home Izdvojeno Svečano potpisani ugovori o sufinanciranju vatrogasnih društava, KUD-ova i sportske zajednice

Svečano potpisani ugovori o sufinanciranju vatrogasnih društava, KUD-ova i sportske zajednice

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Danas su se na svečanom okupljanju potpisali ugovori o sufinanciranju vatrogasne zajednice, zajednice kulturno umjetničkih društava i sportske zajednice Velike Gorice s Gradom. Kako je izjavio i sam gradonačelnik Barišić, ove tri zajednice čine najveći dio  civilnog društva u Velikoj Gorici.

Sredstva ove godine su nešto veća nego prošlih. Ove godine se za vatrogasne zajednice izdvojilo 2 milijuna i 300 tisuća kuna, što je povećanje od prošle godine. “Imamo kvalitetan program izgradnje vatrogasnih domova i vjerujem da ćemo u naredne dvije godine uspjeti privesti svrsi pet vatrogasnih domova i nabavke deset vatrogasnih vozila. Naravno, raspolažemo još i s pričuvom. Izuzetno smo sretni s našim vatrogascima, što se pokazuje i na terenu.”

Druga faza projekta, nakon opremanja vozilima je i oprema za zatvorene prostore. “Imamo jako dobru suradnju i s JVP-om, počeli smo još više raditi s njima, a naši mladi vatrogasci uče s njima, a mladih imamo puno. Djece na natjecanjima imamo i po 500 koji sudjeluju kroz razne aktivnosti DVD-a. A to je naš zalog za budućnost, ne moramo se bojati da će se ta tradicija u Turopolju ugasiti.”, izjavio je uz zahvalu Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada.

Zajednici kulturno umjetničkih društava ove godine dodijeljeno je milijun i 450 tisuća kuna, što je malo veća cifra od prošle godine. Kako navodi gradonačelnik, oni su naši promotori po cijelom svijetu. “Doista smo ponosni na naše KUD-ove, što se tiče promotivnog smisla, ali i zbog velikog broja okupljanja djece i starijih te vrlo kvalitetnog rada što se vidi na smotrama. Mislim da značajno pridonosite očuvanju tradicijske kulture.”, izjavio je.

Vladimir Štarkelj je zahvalio, ali i objasnio koliko je važno cijeniti kulturu u gradu. “Zahvaljujem Gradu što imaju osjećaj za kulturu i razvoj civilnog društva jer ako imamo kulturno društvo, onda imamo i uređen grad i naša mjesta. Činjenica je da u Turopolju velik broj ljudi volonterski pristupa aktivnostima.” Napominje i kako svake godine imaju oko 600 male djece koju uče i kojima prenose svoja znanja. “Takav uspjeh ne bi bio moguć bez ovakve podrške Grada.”, dodao je Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice.

Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice ove godine dobila je 7 i pol milijuna kuna za funkcioniranje članova i zajednice. Od toga su udruge od posebnog značaja dobile 2 milijuna i 250 tisuća kuna, vrhunski sport milijun i 800, a ostale aktivnosti u sportu 350 tisuća kuna. “Doista smo uz bok Zagreba i Rijeke, jedinog grada koji ima prvoligaše u gornjem dijelu tablice. Međutim, počeli smo se pozicionirati i u novim sportovima, primjerice vodenim. Razmišljamo o atletici, čak i o skijanju.”, izjavio je gradonačelnik.

Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice pohvalio se kako su u članstvo primili šest novih udruga s oko 400 novih članova. “Mi smo jedini grad u Hrvatskoj koji ima rukomet, nogomet i košarku u prvoj ligi. Ako nastavimo ovako imat ćemo vjerojatno i vaterpolo klub. Na nama je da ta sredstva opravdamo, što radimo i svake godine sve boljim radim i sve boljim uspjesima. Neke naše udruge su na pragu natjecanja i u Europi.”, izjavio je i zahvalio.