Home Kultura STOP NASILJU NAD ŽENAMA: Članovi Udruge Spark održali poetski recital

STOP NASILJU NAD ŽENAMA: Članovi Udruge Spark održali poetski recital

"Nasilje je nažalost svuda oko nas i pred njim ne smijemo zatvarati oči, već reagirati, svatko na svoj način, kada ga primijetimo u svojem susjedstvu ili radnoj okolini."

PODIJELITE
Foto: SPARK

Ove subote, 25. studenog, obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom obilježavanja je Udruga umjetnika “Spark” ove godine održala poetski recital pod nazivom Pjesničkom riječju “STOP NASILJU NAD ŽENAMA”.

U Sparkovim prostorijama čitali su se stihovi Ivanke Rožić, Stjepana Viteza, Lidije Pajić Kovačić, Nevenke Lang, Zdenke Mlinar, Štefice Šantić, Marice Odrčić, Stjepana Detelića Banskig, Nadice Kološa i Ane Vnučec.

Sudionici ovog projekta ponosni su na mogućnost da lijepom riječju mogu odati počast žrtvama i pozvati na promjene u društvu vezane za nasilje u bilo kojem obliku. “Različite društvene aktivnosti i događanja te civilne udruge ukazuju na nedovoljnu aktivnost države i institucionalnih mehanizama u sprječavanju i sankcioniranju zlostavljača. Dok su statistike zastrašujuće i pokazuju da su ubojstva žena, kao i fizičko, psihičko i seksualno nasilje nažalost najčešće počinjeni u krugu obitelji.”, navode iz Udruge.

Gorički umjetnici, recitirajući poeziju posvećenu žrtvama obiteljskog nasilja, pokazali su kakve strašne posljedice ostavlja nasilje nad ženama i djecom, ali i drugim članovima zajednica u kojima žive.

“Nasilje je nažalost svuda oko nas i pred njim ne smijemo zatvarati oči, već reagirati, svatko na svoj način, kada ga primijetimo u svojem susjedstvu ili radnoj okolini. To je poruka koju su Sparkovi pjesnici ove godine svojim stihovima odaslali građanima Velike Gorice, Hrvatske pa i šire”, izjavila je Zdenka Mlinar.

Recital je održan u organizaciji Zdenke Mlinar, a u suradnji s pjesnikinjom i idejnom začetnicom Manifestacije Lidije Puđak te članice organizacijskog odbora Ljiljane Lipovac iz Narodnog sveučilišta Dubrava koje su Međunarodni dan borbe protiv nasilja digle na regionalnu razinu.