Home Kultura Što je čitalo oko 8.000 korisnika koji su ovog ljeta posjetili knjižnicu?

Što je čitalo oko 8.000 korisnika koji su ovog ljeta posjetili knjižnicu?

Sveukupno je tijekom ljeta posuđeno, vraćeno ili produženo čak 33.147 jedinica građe

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice

Gradska knjižnica Velika Gorica i ovo ljeto bilježi velik broj korisnika koji su aktivno čitali i posuđivali knjige na sve tri lokacije – Središnjem odjelu za odrasle, Područnoj knjižnici Galženica te Dječjem odjelu.

Ovog ljeta, tijekom srpnja i kolovoza, knjižnicu je posjetilo 8190 korisnika koji su posudili 14 603 knjige. Sveukupno je tijekom ljeta posuđeno, vraćeno ili produženo čak 33 147 jedinica građe.

Najpopularniji žanrovi su kao i uvijek trileri, ljubavni romani i obiteljske drame, a sve veće zanimanje dobivaju i autobiografije. Tako su među najtraženijim knjigama ovoga ljeta bili autobiografija Mire Furlan ”Voli me više od svega na svijetu” kao i emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića ”Panonski admiral”. Fenomen Elene Ferrante ne jenjava, pa su tetralogija ”Genijalna prijateljica” i posljednji roman ”Mračna kći” ove talijanske autorice nepoznatog identiteta gotovo svakoga dana bili u rukama knjižničara i ljubitelja lijepe književnosti.

S polica domaćih autora najbrže su nestajali već tradicionalno romani Pavla Pavličića, Kristiana Novaka i Vedrane Rudan. Najtraženiji publicistički naslovi ovoga su ljeta bili ”12 pravila za život”, ”Atomske navike” i ”Dah: nova znanost o izgubljenom umijeću disanja”.

Bilježi se i sve veći broj mladih korisnika, tinejdžera koji u predahu od lektirnih naslova najčešće posežu za romanima Colleen Hoover ili književnim predlošcima popularnih filmskih hitova kao što je ”Djevojka iz močvare”. Također, u ljetnim mjesecima se posuđivao i veći broj naslova na engleskom jeziku.

Na Dječjem odjelu najposuđivaniji je bio serijal ”Gregov dnevnik” o dječaku Gregu i njegovim dogodovštinama, kao i svi nastavci serijala ”Čovpas”. Najmlađi čitatelji uživali su u avanturama dječaka Pina, mede Tobija i drugih istoimenih slikovnica za najmlađe. Oni malo veći čitatelji kojima poveći broj stranica ne predstavlja problem najčešće su tražili romane Davida Walliamsa i knjige iz serijala o Harry Potteru.

Jesenski noviteti su već pristigli u knjižnicu, stoga pozivamo naše sugrađane da nas posjete u knjižnici i nastave s dobrim navikama čitanja kao i tijekom ljeta.