Home Izdvojeno Srednjoškolci čitali osnovnoškolcima i tako obilježili Svjetski dan čitanja naglas

Srednjoškolci čitali osnovnoškolcima i tako obilježili Svjetski dan čitanja naglas

PODIJELITE

U Knjižnici Galženica jučer je obilježen Svjetski dan čitanja naglas. Prigodni program uključivao je sudjelovanje učenika Srednje strukovne škole Velika Gorica koji su u polusatnom nastupu čitali učenicima sedmog i osmog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića.

Čitali su se odabrani ulomci iz Homerovog epa Ilijada. “Tako su osnovnoškolci kojima tek predstoji čitanje djela iz starogrčke književnosti saznali ponešto o jednoj od, uz „Odiseju“, najvećih tvorevina grčke i svjetske književnosti koja nam se sačuvala iz davnih vremena.”, govore nam iz knjižnice.

Glavna krilatica ovog obilježavanja je ‘Čitaj naglas! Mijenjaj Svijet’! , a promiče je svjetska organizacija LitWorld kao priliku da se ljudi diljem svijeta zalažu za pismenost kao temeljno ljudsko pravo koje pripada svima.

Obilježavanje svjetskog dana čitanja razvilo se u globalni pokret milijuna čitatelja, pisaca i slušatelja iz zajednica širom svijeta koji se okupljaju kako bi odali počast radosti i moći čitanja i dijeljenja priča i nastavili proširiti definiciju i opseg globalne pismenosti.

Iako je datum ovogodišnjeg obilježavanja 5. veljače, u velikogoričkoj knjižnici obilježen ranije, jer se zbog organizacionih okolnosti nije moglo baš na sam Dan.