Home Izdvojeno Srednja strukovna škola ukupno dobiva 80 milijuna kuna iz EU fondova

Srednja strukovna škola ukupno dobiva 80 milijuna kuna iz EU fondova

Među uručenim ugovorima je i onaj Gradu Velikoj Gorici u iznosu od 8,3 milijuna kuna za gradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

PODIJELITE

Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica odobreno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna. Srednja strukovna škola je nositelj projekta te su ova sredstva namijenjena za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu.

“Dobiveni novac utrošit će se u pripremu projektne i tehničke dokumentacije, proširenje zgrada škola, odnosno gradnju specijaliziranih učionica, praktikuma i laboratorija, stručni nadzor tijekom izvedbe radova, nabavu specijalizirane opreme, edukaciju vezanu uz upotrebu specijalizirane opreme…”, navode iz županije.

Centar kompetentnosti donijet će veliku korist strukovnom obrazovanju

Partneri u projektu su Zagrebačka županija, koja će osigurati dodatnih 20 milijuna kuna za njegovu provedbu, te Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.

Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove Europske unije izjavio je kako će Centar kompetentnosti donijeti veliku korist strukovnom obrazovanju. “Kroz obrazovanje, ali i kroz gospodarstvo, donosi benefite za budućnost. On će biti i pomoć gospodarstvenicima koji će se u centru moći obrazovati i testirati svoje proizvode”.

Napomenuo je i kako će Srednja strukovna škola Velika Gorica za provedbu ovoga projekta dobiti i bespovratnih 50 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda. Taj novac utrošit će se u uspostavu organizacije rada u budućem centru, unapređenje programa strukovnoga obrazovanja, kao i programa obrazovanja odraslih, jačanje kompetencija nastavnika i mentora koji sudjeluju u programu strukovnoga obrazovanja te promociju strukovnih zanimanja.

Ovim projektom će Srednja strukovna škola Velika Gorica postati centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva uručen je i Gradu Velikoj Gorici u iznosu od 8,3 milijuna kuna za gradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Općina Pokupsko dobila je 250.000 kuna za gradnju vodovodne mreže te Orle za obnovu zgrade općine.