Home Gospodarstvo Gorica i Karlovac zajedno u pripremama za EU projekt

Gorica i Karlovac zajedno u pripremama za EU projekt

Radi se o projektu povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije

PODIJELITE

Grad Velika Gorica, grad Karlovac i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske potpisali su Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi projekta povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije.

Sporazum za cilj ima suradnju na pripremi i zajedničkoj prijavi na EU poziv Pomoć za razvoj projekata u sklopu programa Obzor 2020. Ovim pozivom pruža se pomoć za razvoj projekata u pogledu tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a koje se planiraju realizirati na području Karlovca i Velike Gorice, i to u sektorima zgradarstva i toplinarstva te povezno u dijelu integracije obnovljivih izvora energije.

“Ovim Sporazumom i prijedlogom projekta idemo u korak s današnjim vremenom te odgovaramo zahtjevima koje pred nas postavlja izazov klimatskih promjena. Ti zahtjevi su danas uneseni u Europski zeleni plan, no oni odgovaraju i viziji Velike Gorice kao energetski neovisnog Grada s energetski obnovljenim javnim i stambenim zgradama uz minimalnu emisiju CO2. Cilj je da se uvedu pametna rješenja u sektor zgradarstva kako bismo pratili svoju potrošnju. Pojednostavljenje procesa energetske obnove kao i podupiranje partnerstva sa županijskim i nacionalnim dionicima stvorit će dodane vrijednosti na započete projekte u sektoru toplinarstva kroz integraciju obnovljivih izvora energije, ali i poticanje integracije pametnih rješenja u dijelu povezivanja s toplinskom mrežom i instalacije fotonaponskih sustava u sektoru zgradarstva.

Dodatno, kroz projekt se planira ishoditi i projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada, a kao Grad prijatelj djece, cilj nam je prvenstveno obnoviti zgrade osnovnoškolskog obrazovanja te druge zgrade za koje se u sustavu ISGE-a pokazalo da su veliki potrošači. Na navedeni način planiramo izbaciti kotlovnice na lož ulja iz sustava toplinarstva na području Velike Gorice.”, u vezi projekta govori gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.