Home Kultura SLOVÔR Predstavljanje priručnog rječnika turopoljskog dijalekta na 258. Matičinom četvrtku

SLOVÔR Predstavljanje priručnog rječnika turopoljskog dijalekta na 258. Matičinom četvrtku

Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu

PODIJELITE

Matičin četvrtak već se 18 mjeseci zbog epidemiološkoh mjera koje su na snazi provodi online. No to ih nikako nije obeshrabrilo da nastave u promociji baštine i kulturnog naslijeđa našega kraja.

Sutra, 30. rujna s početkom u 19,30 sati u tom duhu predstavit će “S L O V Ô R”, priručni rječnik turopoljskog dijalekta o kojem će govoriti autor Stjepan Rendulić, predsjednica Ogranka i izdavač Ana Plehinger, te članica uredništva Matičinih izdanja, prof. Đurđa Parać.

SLOVÔR” je nastao kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA, a koji obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja.

 Sadrži  popis riječi na dijalektu, (te obrnuto na riječi standardnog govora u drugom dijelu) ali i mnogo više od toga.

Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu.  Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017. godine kad je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

Izrada velikog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA je u tijeku, ali riječ je o zahtjevnom višegodišnjem procesu koji traje i još će potrajati.

258. izdanju Matičinog četvrtka možete se priključiti OVDJE.