Home Izdvojeno Sindikat komunalaca pristao na manje plaće te neisplatu božićnica i regresa

Sindikat komunalaca pristao na manje plaće te neisplatu božićnica i regresa

PODIJELITE

Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora između Grada i sindikata, radnicima VG Čistoće, VG Komunalca i VG Vodoopskrbe osnovica plaće bit će manja za 5 posto, a ostaju i bez nekoliko dosadašnjih prava iz radnog odnosa. Dodatak na rad nedjeljom i praznicima smanjen im je s 40 na 35 posto, satnica dežurstva od kuće s 10 na 5 posto cijene radnog sata, dok radnici do daljnjeg neće dobivati 2500 kuna božićnice i regresa te neće potraživati neisplaćen regres i božićnicu za prošlu godinu.

komunalac1

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja ističe kako su ovo bili najteži i najduži pregovori u povijesti sindikata, koji su trajali čak tri mjeseca. Svjesni krize i trenutka u kojem živimo, Gradu su popustili i pristali raditi za manje novca.

– Svjesni smo da ste se zbog izmjena poreznih propisa koji su došli u zadnjem kvartalu 2014. godine našli u jako nezavidnoj situaciji da morate izbalansirati i prihode i rashode, a možda ćete morati u drugoj polovici godine morati raditi rebalans proračuna – rekao je Hercigonja.

Gradonačelnik Dražen Barišić sindikatima je zahvalio što su pristali na smanjenje plaća zbog objektivnih razloga.

– Apsolutno razumijem definiciju postojanja sindikata. Zahvaljujem vam se što i vi razumijete u kojem vremenu živimo i kakva je ovo godina. Držali ste svoju stranu, ali ste ipak prihvatili smanjenje osnovice za 5 posto i došli potpisati sporazum – napomenuo je Barišić.

komunalac2

Hercigonja ističe kako se prvi put susreo s ponudom ‘uzmi ili ostavi’ i da je bio doveden ‘pred zid’, ali da su se na kraju u pregovorima uspjeli usuglasiti zbog dobrobiti svih radnika, ali i građana kojima neće porasti cijene komunalnih usluga niti vrtića.

– U pregovorima nije bilo ni tenzija, ni vrištanja, niti bacanja papira u zrak, a niti napuštanja sastanaka, kao što se događa za vrijeme pregovora u Zagrebu ili Rijeci. Baš je bilo lijepo radno okruženje. Nadam se da će tri komunalna trgovačka društva normalno poslovati i zadržati sve radnike  – zaključio je šef sindikata.

komunalac3

Djelatnicima komunalnih poduzeća grada gradonačelnik je poručio kako se u ovoj godini ponovo vraćaju u svoj dom, nakon godina podstanarstva.

– Ove godine ćete biti pod svojim krovom, u svojoj zgradi gdje ćete imati dobre radne uvjete, jednako kao i na dislociranim lokacijama u gradu, poput reciklažnog dvorišta, odlagališta otpada ili vodocrpilišta, a ono što je najvažnije imat ćemo i mi kao građani dobar komunalni sustav – kazao je Barišić.