Home Izdvojeno Sanja Sarnavka sinovima: Njegujte baku, jer kada umre kampirat ćete u parku

Sanja Sarnavka sinovima: Njegujte baku, jer kada umre kampirat ćete u parku

PODIJELITE

Govoreći na tribini o tome „Što nam donosi novi Zakon o radu“, Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e. ispričala je svoju obiteljsku priču, s kojom se mogu poistovjetiti mnoge hrvatske obitelji.

– Moja dva sina i njihove partnerice morali su se iseliti iz stana prije mjesec dana jer nisu imali za režije. Preselili su se baki koja ima 90 godina. Rekla sam im njegujte je, kada umre kampirat ćete u parku jer nećete niti te režije moći platiti – rekla je Sarnavka ističući kako su njezini sinovi sposobni, ali da ne mogu pronaći posao u Hrvatskoj.

tribina-zaposljavanje02

– Moji sinovi su jako vrijedni i sposobni, međutim, ova država ih ne treba i znači sada ćemo suprug i ja morati raditi do Mirogoja da bismo im mogli pomoći. Ja radim u organizaciji koja se bavi ljudskim pravima. Suprug i ja živimo od europskih projekata, a ne od proračunskog novca jer nas država baš ne voli  – otvoreno je govorila Sarnavka na tribini u organizaciji velikogoričkog ogranka Hrvatskih laburista.

Saborski zastupnik te stranke Zlatko Tušak upozorio je na pogoršanje položaja radnika, čemu će, tvrdi, dodatno doprinijeti i rad u agencijama za privremeno zapošljavanje kojih je svake godine sve više.

– Produljenje vremena za ustupanje radnika preko agencija je daljnje pogoršanje pozicije radnika. Radnici se iznajmljuju putem agencija koje ih iskorištavaju jer ne znaju hoće li sutra ostati na poslu. Moraju šutjeti, trpjeti i ne smiju na bolovanje. Te agencije rastu iz godine u godinu – rekao je Tušak ističući kako su u osobito teškom položaju 360 tisuća radnika, odnosno 27 posto svih radnika u Hrvatskoj koji rade u poduzećima od 20 zaposlenih gdje mogu lako dobiti otkaz.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da bi novi Zakon o radu značio „pomor“ radnika. Ističe kako građani nisu svjesni što im se sprema te da bi interese radnika trebali zaštititi saborski zastupnici.

laburisti,-zakon-o-radu

– Zastupnici u Saboru trebali bi raspravljati u ime običnog građana i tada bi bili protiv izmjena Zakona o radu koji je nečovječan. Zakon ne treba mijenjati jer on je ionako još 2009. godine usklađen s direktivama Europske unije bez čega ne bi niti mogli ući u Uniju. Zakon treba prilagođavati radnicima, ali radnike se više ne gleda kao osobu koja stvara novu vrijednost, već kao potrošnu robu. Sada se događa to da građani sve manje mogu trošiti, a smanjenjem potrošnje tonemo sve dublje – napomenuo je Sever.

Višnja Stanišić iz Ženske fronte za radna i socijalna prava poručila je da novi Zakon promovira nesigurne oblike rada koji će najviše pogoditi žene. Najveći problem vidi u radu na određeno vrijeme, agencijskom radu i outsourcingu – prepuštanju dijela poslova partnerima.

– Smatramo opasnim fleksibilizaciju tržišta rada. Mnoge žene već su sada diskriminirane na poslu, a izmjenama Zakona doći će do ekonomskog nasilja nad ženama. Mladi zbrišite van – s tribine je poručila Stanišić.

tribina-zaposljavanje