Home Izdvojeno Sanira se kvar na sifonu Odra, Poljana nije u opasnosti, Ačkar na...

Sanira se kvar na sifonu Odra, Poljana nije u opasnosti, Ačkar na terenu s direktorom Hrvatskih voda

PODIJELITE

Stanje na vodostajima je u jedanaest sati stabilno, ali protok vode iz Slovenije je iznad očekivanja. Crne najave slovenskih prognostičara o vodnom valu od 3500m3/s nisu se ostvarile, ali do Zagreba i dalje dolazi oko 2500 kubičnih metara po sekundi.

Vodostaj na za Goricu ključnom Jankomirskom preljevu u 11 sati iznosi 764 cm (-5 u odnosu na 22h sinoć), a na OK Odra je 547 cm (-30). Stanje na sifonu Odra je 169 cm (+23).

OŠTEĆENE SU ZAPORNICE NA SIFONU ODRA

Sifon Odra u normalnim je uvjetima stalno otvoren i kroz njega se Odra ulijeva u oteretni kanal. Sifon se zatvara samo kada se izjednače vodostaji u kanalu i na sifonu. Razlog za zatvaranje je sprečavanje povratnog utjecanja vode iz kanala Sava – Odra u rijeku Odru, što se trenutno u malom obujmu događa.

Normalni tokovi na sifonu Odra, zapornice otvorene
Povećan vodostaj oteretnog kanala, voda se vraća kroz sifon, treba ga zatvoriti

Voda u sifonu, odnosno rijeci Odri, raste zato što su se, kada su Hrvatske vode jučer oko 14 sati pokušale zatvoriti sifon da spriječe izlijevanje vode iz OK Sava-Odra u rijeku Odru, sve tri zapornice djelomično oštetile.

Prema navodima iz Hrvatskih voda, sifon se nije pokušao zatvoriti jučer ranije da vode iz Odre ne bi ostale u području i jer se nije se računalo da će zakazati sustav koji je u svibnju navodno radio bez problema.

Dok se kvar do kraja ne sanira, Javna vatrogasna postaja Velika Gorica na nasip kod Odre postavila je visokotlačnu pumpu nevelikog kapaciteta 20 000 litara u minuti, koja dio vode iz turopoljske rijeke vraća u oteretni kanal, odakle je dijelom i došla. Još dvije iste crpke došle su naknadno iz Hrvatskih voda.

“Zapornica je oštećena, ne dihta, bojim se da uslijed tlaka vode ne izleti iz ležišta. Voda curi iz kanala u sifon brzinom 2cm/h i treba zatvoriti međuprostor u komori sifona to jest opteretiti zapornice da postanu stabilne. Jednu zapornicu smo sanirali uz pomoć kooperanta Lapor d.o.o., a imamo još dva polja koja propuštaju vodu na zapornicama, trebamo staviti dvije dodatne ploče u međuprostor. Ne znam kako će se sustav ponašati za dva dana uz ovakve vibracije. Cijev je širine 1,80 metara i ako zapornica pukne, voda odlazi u Čičku Poljanu”, rekao je jutros u telefonskom razgovoru rukovoditelj obrane Velika Gorica iz Hrvatskih voda inženjer Krunoslav Prentašić.

Prentašić je komentirao i protok vode iz Slovenije i kapacitete sustava: “Na Jankomirskom preljevu imamo još jedan sloj koji se puni. Ne veseli me previše pad vodostaja od centimetra po satu. Čudimo se što ne pada deset do petnaest centimetara”, rekao je.

NA TERENU AČKAR I ĐUROKOVIĆ: SVE JE POD KONTROLOM

Na obilasku terena u Čičkoj Poljani, situaciju su oko 11 sati komentirali gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Đuroković je rekao da je vrhunac vodnoga vala prošao, a da će vršno opterećenje kanala Sava-Odra trajati sve do noći. Hrvatske vode, azao je, kontroliraju situaciju duž 30 kilometara kanala, a u fokusu su im zaštita Savskog nasipa, velikogoričkog područja te područja općina Orle i Rugvica.

“Tek danas dolazi maksimalni pritisak na područje. Pratimo podvir na području nasipa da ne bi došlo do prodora. Nadogradili smo nasipe za 50 do 70 cm, ne bi trebalo doći do prelijevanja čak i ako dođe do razina vode iz 2010. Kiša nam ne ide u prilog, ali kontroliramo situaciju”, rekao je.

Upitan za sifon u Čičkoj Poljani rekao je da ukupna kazeta u zaobalnom području Čičke Poljane nije ispunjena, a da je sustav u petom mjesecu radio.

“U petom mjesecu smo imali velike vode i sustav je normalno radio no pri ekstremnim vodostajima ulaze naplavine koje mogu spriječiti ili onemogućiti normalno zatvaranje zapornica. Tijekom noći se je radilo, a do kraja dana ćemo do kraja riješiti problem pa neće više biti dotoka do područja Čičke Poljane”, rekao je.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar zahvalio je svima koji su na raspolaganju 24 sata dnevno, od čičkih vatrogasaca do ljudi iz Voda.

“U ovome trenutku sve je pod kontrolom, a sve što je u našoj moći učinit ćemo da tako i ostane”, poručio je mještanima Poljane Čičke.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript