Home Izdvojeno Rigorozni ZET: Ako švercer pobjegne, policija će ga tražiti pomoću našeg videonadzora!

Rigorozni ZET: Ako švercer pobjegne, policija će ga tražiti pomoću našeg videonadzora!

PODIJELITE

Vožnja bez karte u javnom zagrebačkom prijevozu uskoro će se kažnjavati još strože. Naime, vozači autobusa i tramvaja odsad će zbog svakog putnika bez karte, a koji ne želi pokazati osobnu iskaznicu kontroloru, zaustavljati vozilo. I stajat će tako sve do dolaska policije koja će slijepog putnika preuzeti, piše Večernji.hr

ČEKA SE BLAGOSLOV BANDIĆA

Ovaj prijedlog vozača ZET-a potvrdila je i uprava podružnice, a za njegovu primjenu još se čeka blagoslov gradonačelnika Milana Bandića.

– Dosad vozači nisu imali pismenu odluku što napraviti u situaciji kad imaju slijepog putnika koji ne želi kupiti kartu ni dati osobnu iskaznicu kako bi mu kontrolori naplatili kaznu. Svaki vozač radio je po vlastitoj procjeni – kazao je Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača ZET-a.

Sada će pak vozači imati jasnu zadaću što učiniti u takvim situacijama.

– Zaustavljat će vozilo na prvom stajalištu i neće se micati do dolaska policije. Svi ostali putnici moći će izići iz vozila, a ako putnik bez karte ode, policija će ga pokušati pronaći uz pomoć videonadzora koji imaju gotovo sva vozila – objasnio je Jelić.

Protiv “švercera” ZET će potom podnijeti prijavu zbog nedostatka putne karte, ali i zahtjev za isplatu štete tvrtki nastale zbog stajanja vozila i izlaska putnika.

VEĆI PRIHOD ZA ZET

Jelić smatra da će ovakve rigorozne kazne naučiti putnike da se vožnja bez karte ne isplati jer će novčana kazna biti veća od one koja se naplaćuje za vožnju bez karte u iznosu od 250 kuna. Na ovaj način u ZET-u očekuju i povećanje prihoda jer se i dalje mnogi putnici voze bez karte.

Kako bi tome stali na kraj, vozači su odnedavno dobili naputak da putnike puštaju u autobus samo na prednja vrata. U tome će im povremeno pomagati i kontrolori koji će onemogućiti ulazak putnika na stražnja vrata pri izlasku putnika iz autobusa i tramvaja.

Takav je princip u Osijeku u praksi već osam godina, a u posljednjih je mjesec dana samo 12 putnika uhvaćeno bez karte.

– Kod nas su se putnici već naviknuli ulaziti na prednja vrata i pokazati kartu. Ako se nekoga uhvati bez karte, naplaćuje mu se kazna. Ili mu se oduzima pokaz koristi li tuđi. Kao i u Zagrebu, ako putnik ne želi pokazati osobnu iskaznicu, zovemo policiju da preuzme slučaj – kazao je Ivan Kozić, voditelj kontrole nadzora putnika Gradskog prijevoza putnika.  

U Zagrebu, uz vozače, karte svaki dan provjerava i 68 kontrolora. ZET već godinama iskušava razne načine kako bi onemogućio švercanje, pa su ukinuli i mogućnost kupnje karte mobitelom, a zadnje su korigirali cijenu vožnje s dvanaest na deset kuna. Otada se švercanje smanjilo sa 60 na 40 posto, pokazali su podaci iz prosinca 2013. godine. Radi usporedbe, ta je brojka u Rimu 15 posto, a u Madridu i Portu samo tri posto.

KAZNE U STRANIM METROPOLAMA

London – Putnik kojeg londonski kontrolori uhvate bez karte platit će oko 730 kuna kazne, a ako je podmiri u roku od 21 dan bit će upola manja.

Prag – Cijena karte je 9,44 kune, a cijena kazne je 297 kuna. Od kazni se u javnom prijevozu uprihodi pet milijuna eura godišnje, što je tri posto od ukupne zarade u javnom prijevozu.

Ljubljana – Jednokratna karta u susjednoj metropoli košta 9,14 kuna, a kazna je za oko 50 kuna veća od one u Zagrebu i iznosi 304 kune.

Budimpešta – Cijena karte je oko 9 kuna, a kazna za vožnju bez nje iznosi 571 kunu. Ako se plati na licu mjesta, upola je manja, odnosno 205 kuna.