Home Izdvojeno Propustili ste Noć muzeja? Pregledajte našu fotogaleriju

Propustili ste Noć muzeja? Pregledajte našu fotogaleriju

PODIJELITE

Pričanjem priča Andreje Krenek, pričopričalicom koja je još prije tri godine osvojila najmlađe Velikogoričane, počela je velikogorička Noć muzeja 2014. Stotinjak djece zauzelo je svoje stolice i slobodnog mjesta za odlazak u svijet bajki više nije bilo. Za razliku od njih, odrasli su u ovogodišnjoj Noći muzeja zakazali. Stiglo ih je 150 manje nego lani. Muzej Turopolja sinoć je obišlo 599 posjetitelja, što je najlošiji rezultat do sada.

–  Iako je ove godine manje ljudi stiglo u Muzej Turopolja, oni koji su došli bili su zadovoljni. Baš kao što ste jučer na vašem portalu i najavili, bilo je za svakoga ponešto, za dušu i nepce. Osim što smo pripremili bogati kulturno- muzejski program, podijelili smo i ogromne količine vina, čaja i kobasica kako naši posjetitelji ne bi bili gladni  –  kaže kustosica Dragica Modrić. Ističe kako bi posjetitelja u velikogoričkoj Noći muzeja bilo znatno više da je Zagreb udaljeniji.

–  Gorica je jako blizu Zagrebu i Velikogoričani u velikom broju odlaze u Zagreb. Ipak, odazivom smo zadovoljni  –  dodala je kustosica.

noc_muzeja-20.jpg

Ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić, kaže da se svake godine trude ponuditi nešto novo kako bi Noć muzeja posjetiteljima bila zanimljiva.

–  Program je svake godine drugačiji, ali pričanje priča i koncert Umjetničke škole imamo svake godine. Oni su iznimno prihvaćeni i već su postali tradicija velikogoričke Noći muzeja  –  napominje Biškupić.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba sinoć su držali svoje prezentacijske radionice. Posjetitelje je najviše zanimala radionica grafičkih tehnika, osobito bakropisa, a mnogi su uživali i u stop animacijama te izradi umjetničkog nakita.

–  Izdvojila bih izožbu Nevenke Arbanas, grafičarke koja je porijeklom iz Lomnice. Za nju mogu reći da je najznačajnija predstavnica ženske grafike u Hrvatskoj. Predstavila je svoju izložbu “Sjećanja”. Važno je bilo i razledati četiri zbirke našeg stalnog postava- etnografsku, kulturno-povijesnu, likovnu i arheološku, ali i pogledati etno filmove iz arhivske zbirke muzeja  –  kaže kustosica Modrić.

Noć muzeja na kraju je zasladio jazz koncert umjetnice Franciske Fis. Riječ je o specifičnoj jazz svirci kakva se na velikogoričkom području iznimno rijetko izvodi. Koncert je počeo u 23 sata i trajao sve do 35 minuta iza ponoći.

foto: Ljubo Poljak

[print_gllr id=6669]