Home Velikogoričani na djelu Projektni tim o Društvenom centru Novo Čiče

Projektni tim o Društvenom centru Novo Čiče

PODIJELITE

„Društveni centar Novo Čiče“ projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kojeg KUD Čiče provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Gradom Velikom Goricom. Jedan od mjerljivih ishoda elemenata projekta je i formiran projektni tim s članovima predstavnicima provoditelja projekta i partnera koji treba održati 24 sastanka. Na sastancima predsjednik KUD-a i voditeljica projekta podnose redovite izvještaje svojim partnerima te zajedno prate provedbu projekta.

Projektni tim čini Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a „ČIČE“, Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli te Ivan Čobanov, predstavnik Grada Velike Gorice. Gđa Marijon, osim što je radila na samoj pripremi i pisanju projekta, jedno vrijeme je bila i njena voditeljica. Sad kao članica projektnog tima iznijela je svoje zadovoljstvo što je kroz suradnju s KUD-om Čiče uspjela stvoriti jednu prepoznatljivu sredinu i Udrugu koja je sposobna samostalno provoditi ovako velike projekte. „Ono što me oduševilo od početka jest upornost za sakupljanjem iskustava i znanja, a danas slobodno mogu reći da i ja mogu puno toga naučiti od KUD-a Čiče i da idemo dalje u nove projekte i uspješnu suradnju.“

Ivan Čobanov viši je stručni suradnik za fondove EU unutar Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU, Grada Velike Gorice. S obzirom na veliko iskustvo pri praćenju natječaja, pripremi i pisanju projekata imao je značajnu savjetodavnu ulogu pri asistenciji u procesu kreiranja projektne prijave te ishođenja potrebnih dokumenata od strane Grada Velike Gorice kao projektnog partnera.

Vrativši se unatrag u razdoblje pripreme projekta, Čobanov se osvrnuo na svojevrsne slabe točke u njegovoj prijavi.

Nisu to bile možda slabe točke, već prema mojem mišljenju „(pre)optimistične točke“ odnosno navedeni broj radionica i osoba koje će sudjelovati u radionicama u provedbi projekta. Jer, u fazi kreiranja projektne prijave vrlo lagano nas povuče postavljanje broja pokazatelja koje moramo ostvariti u fazi provedbe projekta iz vrlo jednostavnih razloga – ili nas to traži sam natječaj ili želimo svoj projekt što bolje predstaviti pred evaluatorima. No, kroz projekt sam uvidio da su Stipo i Svjetlana dobro procijenili snagu KUD-a Čiče, odnosno njegov impozantan odnos sa svojom velikom bazom članova i sumještana.

Upravo ovaj segment i predsjednik KUD-a Stipo Duvnjak ističe kao najvažniji element uspješnosti provedbe

Naša je prednost što imamo velik broj svojih polaznika koji već imaju naviku pohađanja aktivnosti. Vezani su uz KUD i znamo da na njih možemo računati u svakom trenu, što nam je posebno bilo dragocjeno u vrijeme lockdowna kad smo aktivnosti morali odvijati online. Bez njihove velike volje, projekt taj težak period jednostavno ne bi preživio.“

Projekt ulazi u posljednju fazu provedbe te je do sada od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (provedbeno tijelo razine 2) primilo nekoliko priznanja za svoju uspješnost i kvalitetu što Duvnjak posebno ističe.

„’Društveni centar Novo Čiče’ prepoznat je kao jedan od najboljih projekata iz područja ESF-a zbog čega je o njemu snimljen promotivni video. Također, bili smo pozvani sudjelovati u Fokus grupi o istraživanjima korisnika ESF-a, a najnovija „nagrada“ stigla je prošli tjedan. Obaviješteni smo da će nas predložiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kao primjer uspješnog EU projekata realiziranog u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Za kraj, Duvnjak je podsjetio da je u pozadini svih projektnih aktivnosti rad uz druženje u dobroj atmosferi. U ime projektnog tima i članova KUD-a ČIČE želi svima puno blagoslova i uspijeha u Novoj 2022. godini!

Tekst: Valeria Čermak