Home Izdvojeno Predstavljena monografija NK Radnik 1945.-2009.

Predstavljena monografija NK Radnik 1945.-2009.

PODIJELITE

Plavi salon na NK Radniku bio je prepun posjetitelja. Razlog je promocija monografije, autora Ivana Mišerića i Aleksandra Božića koji nažalost nije mogao doći na svečanost predstavljanja knjige.

Predstavljajući monografiju, Ivan Mišerić otkrio je kako je materijale počeo prikupljati još davne 1984. godine.Radnik monografija (1)

-Našao sam se tada sa prvim tajnikom kuba, Antunom Berjakom, prvim blagajnikom Milanom Jandrišem i prvim trenerom Kazom Prepelićem, kao i sa igračima.-rekao je Mišerić.

Kako bi monografija ugledala svjetlo dana, Mišerić je kaže, bio više od 150 puta u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici gdje je predano tražio tablice, fotografije, zapisnike sa utakmica NK Radnika.

Nogomet se u Velikoj Gorici počeo igrati početkom 20. stoljeća.

-Kupljene su dvije nogometne lopte, 1910. godine i tada se počinje igrati nogomet u Velikoj Gorici. Već 1912. Osniva se nogometni klub VEGEŠKA- Velikgorički športski klub.- rekao je Ivan Mišerić, autor monografije.

1920. godine osnovan je NK Turopoljac, a dio mladih srednjoškolaca se izdvojio te je iste godine formiran NK Olimp. Oko 1930. godine nogomet je bio toliko razvijen da su klubovi postojali i u Kravarskom, Dubrancu, Mraclinu, Čiču. Tih se godine osniva i NK Građanski u Velikoj Gorici. Radnik monografija (3)

-Olimp i Građanski su igrali na igralištu škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, tamo gdje nema kesetena.-otkrio je Mišerić. Podsjetio je da je Nogometni klub Radnik osnovan 21. studenog 1945 godine. Zanimljivo je da je u njemu 1951. godine igrao i Ivica Medarić, inače Dinamovac prema čijem je prijedlogu hrvatski prvoligaš i dobio ime.Radnik monografija (4)

Na predstavljanju monografije NK Radnik 1945. – 2009. bili su mnogi ljubitelji nogometa i sportski djelatnici, te gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec.

-Ovaj dolazak brojnih bivših nogometaša NK Radnik dokazuje koliku je tradiciju NK Radnik imao u Velikoj Gorici. Ponosni smo na povijest ovoga kluba i na to kako je on predstavljao Veliku Goricu, Zagrebačku županiju i našu domovinu Hrvatsku.-rekao je Kolarec.

Monografija o NK Radniku ući će u arhiv NSB-a.