Home Izdvojeno Predstavljena graditeljska baština Turopolja

Predstavljena graditeljska baština Turopolja

PODIJELITE

U sklopu Dana europske baštine, u Muzeju Turopolja je predstavljena izložba „Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.“ Izložene su fotografije koje prikazuju proces obnove 7 od 14 objekata graditeljske baštine na području Turopolja.

–  Važno je znati čuvati ono što imamo i to pokazivati, a zbog toga nas ljudi i više cijene  –  na otvorenju izložbe je rekao Ervin Kolarec,  zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, obećavši još kvalitetniji i bolji rad na očuvanju kulturne baštine.

IMG_2390.jpg

RENOVACIJE OD LUKAVCA DO NOVOG ČIČA

Od 14 projekata koji se obnavljaju na velikogoričkome području, sedam ih je ovom izložbom svoje mjesto dobilo u Muzeju Turopolja: Stari grad Lukavec, čija još opsežnija obnova tek slijedi, Osnovna škola u Donjoj Lomnici, upravo otvorena kurija Modić- Bedeković, vrata od krča u Turopoljskom lugu kao i kapele Ranjenog Isusa u Novom Čiču, sv. Ivana Krstitelja u Buševcu te drvena kapela sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici izgrađena krajem 19.stoljeća po projektu Hermana Bollea. Mnoštvo fotografija detaljno prikazuje svaku pojedinačnu fazu obnove dočaravajući bitnu transformaciju koju je svaka od ovih građevina nesumnjivo zaslužila. Još bolji uvid u cijeli proces posjetitelji mogu dobiti kroz projekciju filma Marka Grbelje, restauratora zaslužnog za rad na starim umjetninama, slikama i namještaju koji se nalaze u spomenutim građevinama turopoljske graditeljske baštine.

Izložbu je moguće posjetiti sve do kraja listopada u prizemlju Muzeja Turopolja.

[print_gllr id=2417]