Home Kultura Predavanje i demonstracija vezanja podgutnice izazvala je veliku pozornost u Irskoj

Predavanje i demonstracija vezanja podgutnice izazvala je veliku pozornost u Irskoj

Učiteljica iz OŠ Nikole Hribara, Sanja Božinović pokazala je podgutnicu i održala kratko predavanje o crvenom rupcu koji se smatra pretečom kravate

PODIJELITE
Izvor: OŠ Nikole Hribara/web

Prošlog je tjedna u Dublinu održan međunarodni tečaj stručnog usavršavanja za učitelje i nastavnike „Flipped Classroom” (engl. Obrnuta učionica) na kojemu je sudjelovala učiteljica engleskog jezika Sanja Božinović iz Osnovne škole Nikole Hribara, u sklopu Erasmus projekta „Teaching for the Future”.

Sudionici tečaja u školu Teacher Academy Ireland došli su iz Cipra, Hrvatske, Njemačke, Poljske i Španjolske kako bi učili i razmjenjivali primjere dobre prakse u održavanju nastave pristupom u kojem je tradicionalni način učenja obrnut tako da se učenici prije dolaska u razred upoznaju s nastavnim materijalom, a vrijeme u razredu koristi se za produbljivanje znanja vježbama, rješavanjem problemskih zadataka i suradničkim učenjem.

Foto:dublinflippedclassroom.blogspot/Sanja Božinović, prof.

Za predstavljanje zemlje i kraja iz kojeg dolazi učiteljica Sanja Božinović pokazala je podgutnicu i održala kratko predavanje o crvenom rupcu koji se smatra pretečom kravate. Za tu prigodu Turistička zajednica Velike Gorice pripremila je originalan suvenir u izrezbarenoj drvenoj kutiji, film o podgutnici i više primjeraka promidžbenih knjižica na engleskom jeziku.

– Turopolje i Hrvatsku predstavila sam kroz digitalnu prezentaciju i donošenjem stvarnog predmeta – turopoljske podgutnice, te sam ispričala priču o tom predmetu kojega smatramo prethodnikom kravate. Kolege su pratili s velikim zanimanjem, pitali puno pitanja i naučili porijeklo riječi “cravat” – kazala je učiteljica Sanja Božinović.

Razgovor se nastavio o jezicima u kojima je riječ za kravatu slična kao u hrvatskome te o ostalim ljepotama i zanimljivostima Turopolja o kojima je učiteljica Božinović rado govorila.

Prezentacija se može pogledati ovdje a više informacija o predstavljanju i tečaju na blogu „Dublin Flipped Classroom“.