Home Vijesti Pokreće se revitalizacija potoka Želin i povezivanje grada s rijekom Odrom

Pokreće se revitalizacija potoka Želin i povezivanje grada s rijekom Odrom

Grad je pristupio izradi Idejnog rješenja, prijedlog je i razvoj pješačko-biciklističko-konjičkih staza

PODIJELITE

Grad Velika Gorica pristupio je izradi Idejnog rješenja revitalizacije potoka Želin i povezivanja urbanog dijela Velike Gorice s rijekom Odrom koji se provodi u sklopu projekta REEGREEN, financiranog u okviru programa EU.

Kako nam govori Nikola Šimac, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče, ovu ideju revitalizacije gura već više od deset godina. “Sada je po prvi put došlo do razumijevanja od vlasti za ovo i napokon će ići u revitalizaciju. Ovo je prva faza. Grad je pokazao veliko razumijevanje za potencijale našeg jezera i našeg kraja. Ovim projektom dobit će mnogo i mještani, ali i ostali stanovnici. Ovo je velika stvar za Turopolje.”, govori nam entuzijast koji planom revitalizacije rijeke Odre želi potaknuti sanaciju rijeke te ostvariti ideje o turističko-rekreativnom potencijalu prostora.

Prijedlog je i razvoj pješačko-biciklističko-konjičkih staza

Kako nam govori Šimac, pišući primjedbe na županijski urbanistički plan uspio je postići to da se ugradi i revitalizacija u novi županijski plan. “Jedno od rješenja odnosi se na restauraciju potoka Želina za koji će se izraditi idejni projekt, u dijelu između uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i naselja Novo Čiče.”, dodaju u planu.

Ovaj projekt za cilj ima promoviranje potrebe za ostvarivanjem ugodnih uvjeta za život u gradu sistematskim modeliranjem i kombinacijom usluga ekosustava i biološke raznolikosti. Prijedlog je i razvoj zelene infrastrukture te povezivanje rijeke Odre, Jezera Čiče i urbane strukture grada pješačko-biciklističko-konjičkim stazama. Želja je u projektu i urediti odmorište te popratne opreme staze uz informacijsko-edukativni i ugostiteljski sadržaj. Među prijedlozima je i povećanje krajobrazne raznolikosti te prilagodbe klimatskim promjenama i ublažavanje istih.

Specifični ciljevi su trajno zaštiti i oživiti vodovod rijeke čija je ekološka ravnoteža bitno narušena ispuštanjem otpadnih voda, vratiti biljni i životinjski svijet rijeke te spriječiti mogućnost poplava u širem kraju, prvenstveno u Čičkoj Poljani, Jagodnom, Ribnici te Podotočju. Predloženim projektom revitalizacije obuhvatio bi se sustav vodotoka koji se proteže od rubnog dijela grada Velike Gorice, kroz naselja Novo Čiče, Jagodno i Donje Podotočje i dalje tokom rijeke Odre do Čičke Poljane (do Oteretnog kanala Sava-Odra).

Prvi dio projekta izrađuje tvrtka Vita projekt d.o.o. iz koje pozivaju na pisanje prijedloga, ideja i komentara. Grad Velika Gorica će u ovom projektu sudjelovati kao živući urbani laboratorij, odnosno, “implementirat će se i proučavati pojedina rješenja zasnovana na prirodi“, navode u opisu projekta.