Home Izdvojeno Područna škola Rakitovec već treći put obnovila svoj ‘eko status’

Područna škola Rakitovec već treći put obnovila svoj ‘eko status’

PODIJELITE

Područna škola Rakitovec jučer je obnovila status eko škole. Prvi puta ga je dobila 2010. godine. Eko status zasluženo obnavljaju svake dvije godine.

– Status eko škole smo danas obnovili treći put i time dobili brončanu plaketu i brončani status. Podigli smo novu eko zastavu i i imali kratak program koji su priredili naši učenici uz djecu i članove ostalih udruga te eko vrtića iz Velike Gorice. Zahvaljujem svim suradnicima, učenicima i roditeljima koji surađuju s nama i koji nas prate. – rekao nam je Miroslav Grahovac, učitelj u Područnoj školi Rakitovec.

Eko Škola Rakitovec - Dizanje zastave (2)

Od 15. travnja ove godine pod Osnovnom školom Vukovina nalaze se tri škole – Područna škola Rakitovec, Buševec i Mraclin. Sve škole zajedno broje 607, dok su prije imali 1100 učenika.

Područna škola Rakitovec je s eko aktivnostima počela još 2001. godine kada su hrast pored škole zaštitili kao spomenik prirode. 2003. godine započeli su sa skupljanjem starog papira što rade i danas. Do sada su prikupili 315 tisuća kilograma starog papira, što su 6343 spašena stabla. Uz stari papir skupljaju i stare baterije te su time bili prvaci u našoj zemlji. Skupljanjem čepova, s kojim su započeli ove školske godine, omogućili su učenicima ulaznice za Nacionalni Park Krka.

– Našim smo učenicima i roditeljima priskrbili i uštedili više od 300 tisuća kuna. Sve što smo prikupili uložili smo u školu – u uređivanje, jednodnevne izlete, pametnu ploču. Kada smo zbrojili sve novce, roditeljima smo uštedili oko 40 tisuća kuna time što nisu plaćali buseve, izlete i slično. – dodao je Grahovac.

Eko Škola Rakitovec - Dizanje zastave (3)

Učitelji i učenici Područne škole Rakitovec ne odmaraju na lovorikama. Novi planovi uz novog ravnatelja već su u razvoju.

– Ove godine ćemo obnoviti kuhinju koja je stara skoro 40 godina. Želimo HACAP sustav u školi kako bi nam kuhinja bila opremljena svim certifikatima i da zadovolji sve potrebne standarde. Čim završi školska godina zamijenit ćemo rasvjetu u školi LED rasvjetom kako bi bili još više eko. – izjavio je Damir Bedić, novi ravnatelj OŠ Vukovina.

Rad na održavanju ekološkog statusa nije nimalo lak, ali je isplativ. Područna škola Rakitovec uskoro slavi 80 godina postojanja i kroz svo to vrijeme odličan je primjer rada, volje i osviještenosti.