Home Izdvojeno Otvoren Legendexpo – izložba ususret Legendfestu

Otvoren Legendexpo – izložba ususret Legendfestu

PODIJELITE

Jučer je u galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena izložba Legendexpo i Sjeverozapadni vjetar. Na izložbi su postavljeni radovi ilustratora  i umjetnika tvoraca vizualnog identiteta Legendfesta te ilustracije Zdenka Bašića za knjigu Sjeverozapadni vjetar.  Izložba je postavljena uoči održavanja trećeg Legendfesta u dvorcu Lukavcu, koji se održava sljedećeg vikenda.

– Legendexpo je sastavni dio Legendfesta, imamo Legendfest, Legendart i Legendexpo. Legendart je projekt u kojem učenici rade crteže i  ostale likovne radove na temu nematerijalne baštine. Ovaj put imamo prijavljeno preko 20 škola iz zagrebačke županije i njihovi radovi će biti izloženi na ovogodišnjem Legendfestu. Legendexpo prikazuje najbolje radove ilustratora i umjetnika odgovornih za likovni identitet Legendfesta. – rekao nam je Ivor Zidarić iz udruge Val kulture, ujedno i organizator ove izložbe.

Legendexpo KVg Dario Drvodelić (1) Na ilustracijama izloženim u galeriji POU-a možemo vidjeti divove, vile, mogute i zmajeve te razne likove iz narodnih legendi kako ih zamišljaju daroviti umjetnici.

– Cijeli projekt Sjeverozapdani vjetar započeo je tako da sam skupljao priče i legende koje su pričale moje bake, te priče sam onda proširio na cijeli sjeverozapadni dio hrvatske posebno oko Zagreba, Samobora i okolnih mjesta. – rekao nam je Zdenko Bašić, jedan od umjetnika.

Osim ilustracija, na zidu galerije možete vidjeti i najavni film za ovogodišnji Legendfest koji je također izradio gosp. Bašić.
– Na neki način ja sam prvenstveno redatelj jer se uvijek bavim pričama i to kroz onaj medij koji mi odgovara. Ilustracije su prvi korak, a drugi korak je animacija pa film. – rekao je Bašić.

Legendexpo KVg Dario Drvodelić (2) Osim izrade ilustracija i animacija za najavne filmove Legendfesta, Zdenko Bašić surađivao je u izradi glazbenih spotova za Gibonnia, a priprema i jedan dugometražni igrani film.
Ova zanimljiva izložba otvorena je do 29. svibnja tj, do kraja ovogodišnjeg Legendfesta.