Home Izdvojeno Počinju Jurjevski dani u Turopolju, a evo kako će izgledati

Počinju Jurjevski dani u Turopolju, a evo kako će izgledati

PODIJELITE

Kao i prijašnjih godina, i ove nas uskoro očekuje bogati program povodom blagdana sv. Jurja, koji se kod nas obilježava s posebnim štovanjem. Na slikovitom pučkom običaju koji slavi proljeće kao simbol novog života, mještani će u narodnim nošnjama šetati svojim krajem, pjevati i svirati. Ulazit će u dvorišta kako bi ljude darivali grančicama, a zauzvrat dobili jabuku, kolač ili neki drugi dar, baš onako kako se to radilo u stara vremena.

Jurjevo-Dianezevic-2014-43.jpg

PALJENJE KRIJESA I PRIKAZ OBIČAJA

U tjednu uoči Jurjeva, blagdan se obilježava paljenjem krijesa i prikazom jurjevskih običaja diljem Turopolja, kao i u glavnom velikogoričkom Parku dr. Franje Tuđmana. Donja Lomnica, Gradići, Mičevec, Kurilovec, Mraclin samo su neka od naselja u kojima će gorjeti jurjevski krijesovi.

– Jurjevski običaji općenito imaju izuzetan značaj za život u Turopolju, ali predstavljaju jedan turistički potencijal kojeg Turistička zajednica pokušava objediniti okupljajući sve organizatore događanja i stavljajući pod jedan zajednički nazivnik, a to su Jurjevski dani u Velikoj Gorici i traju od 22 do 26. travnja – kaže Milada Mesarić, direktorica velikogoričke Turističke zajednice.

Jurjevo-Dianezevic-2014-36.jpg

Prvi krijesovi bit će zapaljeni u srijedu, 22. travnja, u Donjoj Lomnici i u Parku dr. Franje Tuđmana. Idućeg dana paljenje je krijesa u Velikoj Mlaki, a u Mičevcu Prikaz jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak.

U petak, 24. travnja, bit će proslavljeno Jurjevo u Gradićima uz koncert i paljenje krijesa.

JURJEVO U PET SCENSKIH SLIKA

Istoga dana, na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević bit će uprizoreno pet scenskih slika jurjevskih običaja, a koje prikazuju po jedan važan događaj za taj blagdan: od paljenja jurjevskog krijesa, umivanja djevojke, povratka blaga s paše, posipanja pepela s krijesa po vrtu do jurjaša na konju.

– U svakoj sceni se ponavlja kako je to nekada bilo. Nakon scenskih slika je jurjevsko prošćenje gdje se pleše turopoljski drmeš, a u blizini su štandovi na kojima se može kupiti različiti predmeti naših etno udruga – napominje Stjepan Dianežević.

Jurjevo-Dianezevic-2014-29.jpg

aaU subotu, 25. travnja, veliki krijes pali se i u Kurilovcu uz prigodni program. Toga dana, u Parku dr. Franje Tuđmana, s početkom u 17 sati, održat će se Turopoljski festival folklora na kojem će se okupiti mnogobrojna domaća i gostujuća folklorna društva iz Hrvatske i inozemstva – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Slovačke.

DJECA ĆE POVEZATI TRADICIONALNO I MODERNO

U sklopu festivala, dječje skupine kulturno-umjetničkih društava Nova Zora, Mičevec i FA Šiljakovina u Parku će uprizoriti jurjevske običaje, a sve s ciljem kako bi spojili suvremen način života s tradicijom.

– Djeca iz FA Šiljakovina će otpjevati jurjevsku pjesmu. Prikazat ćemo kako je bilo i kod onih domaćina koji baš nisu bili dobre volje otvoriti vrata i kako su se ljutili jurjaši. Žene iz Donje Lomnice otpjevat će nam jurjevsku pjesmu, nakon čega će ići krijes oko kojeg ćemo se skupiti i zaplesati turopoljski drmeš – kazala je voditeljica FA Šiljakovina, Ksenija Lučan.

Jurjevo-2014.-Dario-3.jpg

Kod Starog grada Lukavca, u nedjelju, 26. travnja, Plemenita opčina turopoljska tradicionalno priprema veliko jurjevsko događanje.

– Imat ćemo izložbu konja Hrvatskog posavca, izložit ćemo turopoljsku krmaču s pajcekima te različite pasmine perad. Novost će biti sajam tradicijskih obrta i nošnji – kaže župan Plemenite opčine turopoljske Mihael pl. Pavišić.

U sklopu proslave Jurjeva od 15h možete uživati u kulturno-umjetničkom programu folklornih društava i upoznati jurjevske običaje na Turopoljskom gruntu. Na prigodnom sajmu moći ćete kupiti rukotvorine i suvenire, ali i naučiti izrađivati tradicionalne predmete.

Za najmlađe je posebno rezerviran cijeli kaštel – moći će se uključiti u dječje radionice, pričaonice ili izviđački kamp, razgledati domaće i male životinje ili se s obitelji provozati u kočijama. Večernji program počinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa u 20h, a nastavlja se uz nastup glazbene grupe Pirati.

Jurjevo - banderij

 

PROGRAM JURJEVSKIH DANA U TUROPOLJU

Paljenje krijesa uz prigodan program, nastup folklornih društava i prikaz jurjevskih običaja

Srijeda, 22. travnja

19.00h      Park dr. Franje Tuđmana (jurjevski napjevi u izvedbi FA Turopolje)

19.30h      D. Lomnica (nastup KUD-a Nova Zora i KUD-a Orač iz Male Mlake)

20.00h      Jurjevo u Mraclinu

Četvrtak, 23. travnja

19.00h      Prikaz jurjevskih običaja u Mičevcu prema zapisima Višnje Huzjak u izvedbi KUD Mičevec

19.00h      Jurjevo u Velikoj Mlaki

Petak, 24. travnja

16.00h      Jurjevske spelancije na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević

19.00h      Jurjevo u Gradićima uz koncert i paljenje krijesa

Subota, 25. travnja

17.00h       Turopoljski festival folklora, Park dr. Franje Tuđmana

Nastupaju članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice te gosti festivala iz Hrvatske (KUD Remetinec iz Varaždina, KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski bregi, KUD Mladost iz Odre, Pjevačko društvo „Turopoljke“ iz Hrašća, KUD Veleševec) i inozemstva KUD Rudine iz Livna (Bosna i Hercegovina), „Preloški muzikanti“ iz Preloga (Slovenija), KŠD Predgrad (Slovenija), FA „Oteks Folk“ iz Ohrida (Makedonija), KUD „Sloga“ iz Đenovića (Crna Gora), DFS Štvorlistok (Slovačka)

18.45h      Uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak, paljenje krijesa, Park dr. Franje Tuđmana

19.15h     Nastavak programa Turopoljskog festival folklora

19.00h      Jurjevo u Kurilovcu, paljenje krijesa

Nedjelja, 26. travnja

od 12h     Jurjevo u Starom gradu Lukavcu

15.00h -19.30h     Kulturno-umjetnički program, prikaz jurjevskih običaja (Turopoljski grunt uz domaće životinje, dječje radionice i pričaonice, kočije, povijesne postrojbe, sajam, koncert grupe Pirati)

17.00h     Svečano otvorenje, smotra povijesnih vojnih postrojbi

20.00h     Paljenje krijesa

od 20.30h   Glazbeni program, nastup grupe „Pirati“