Home Izdvojeno Ovogodišnje Vincekovo u skromnim uvjetima: ‘Sveti Vincek pokaži svetu kak bu v...

Ovogodišnje Vincekovo u skromnim uvjetima: ‘Sveti Vincek pokaži svetu kak bu v novom letu’

'Proteklih godina nažalost smo imali mraz i tuču, pa se nadamo da će nas ove godine to zaobići'

PODIJELITE

Blagdan je sv. Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda. Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima.

Vincekovo u Kostanjevcu ove godine u skladu s epidemiološkim mjerama

Posljednjih godinu dana je po mnogočemu drugačije, stoga će i Udruga vinara i vinogradara “Grozd” ovogodišnje Vincekovo skromno obilježiti, u skladu s epidemiološkim mjerama.

– Sutra u poslijepodnevnim satima u skladu s mjerama okupit ćemo se samo mi koji smo članovi upravnog i nadzornog odbora. Održat ćemo ceremonijal rezidbe i vješanja kobasica, trsove zaliti vinom i odrezati rozgve, te nekoliko njih staviti u posudu s toplom vodom. Naime, nakon otprilike dva tjedna, na osnovu broja pupova ćemo procijeniti kakva nas godina slijedi. Proteklih godina nažalost smo imali mraz i tuču, pa se nadamo da će nas ove godine to zaobići – kazao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge “Grozd”.

U pripremi novi županijski natječaj za vinare

Iz godine u godinu sve više vinara u našoj županiji od svojih vina i podruma stvaraju kvalitetan gospodarski i turistički proizvod. Na tom putu svesrdno im pomaže Zagrebačka županija putem potpora za nabavu opreme, proizvodnju i čuvanje vina te njegovo stavljanje na tržište.

– Novi natječaj za tu namjenu je u pripremi i naši vinari, kao i svi poljoprivrednici i ove godine mogu računati na potpore Zagrebačke županije kako bi unaprijedili proizvodnju i uzgoj kojima se bave. Svim vinogradarima želimo uspješnu vinogradarsku godinu i dobre vremenske prilike – poručio je vinarima župan Stjepan Kožić.