Home Crna Kronika Opljačkana kuća u Selnici Šćitarjevskoj. Policija sve građane poziva na oprez!

Opljačkana kuća u Selnici Šćitarjevskoj. Policija sve građane poziva na oprez!

PODIJELITE

U utorak, 17. prosinca između 12,40 i 17,30 sati, nepoznati je počinitelj provalio u kuću u vlasništvu 36-godišnjakinje. Provalnik je otuđio novac, nakit i ostalu vrijednu imovinu, oštetivši 22-godišnjakinju  za više tisuća kuna. Opljačkana kuća nalazi se u mjestu Selnica Šćitarjevska. Policijska uprava zagrebačka na upravo završenoj konferenciji za novinare upozorila je na učestale provale u stanove i obiteljske kuće. Voditelj Službe prevencije PU zagrebačke Velimir Tišma naglasio je važnost senzibiliziranja građana na samozaštitno ponašanje vezano za kaznena djela teške krađe provaljivanjem u domove.

SAVJETI ZA ZAŠTITU DOMA

– Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.

– Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka,

– U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

– Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu.

– Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem,

– Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti.

– Nemojte razglasiti “na sva zvona” da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

– Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

Ako će Vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

– Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj  sekretarici ili društvenim mrežama (facebook, twitter i sl.)

– Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto  (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)

– Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska

– Napišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe)

– Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima

– Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga  obići

– Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i propagandnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove

– Kada odlazite na duže vrijeme ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”

– Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja

– Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Koje mjere samozaštite još možete poduzeti i ujedno pomoći sebi i policiji?

– Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi

– Ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama, budite sumnjičavi jer provalnici u većini slučajeva krađa prethodno provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa

– Ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (električari, serviseri, instalateri Interneta i slično)

– Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici zato zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila,

– Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite, ODMAH prijavite policiji na broj 192.