Home Izdvojeno Održana premijera opere ‘Amelija ide na ples’

Održana premijera opere ‘Amelija ide na ples’

PODIJELITE

Na pozornici dvorane Galženica sinoć se održala gorička premijera opere ‘Amelija ide na ples’. Riječ je o operi Gian Carla Menottia, koju je režirala Frana Marija Vranković. Opera je plod suradnje Male scene, Muzičke akademije Zagreb i Scene ‘Gorica’.

– Već se tri godine zalažemo za to da se mladi umjetnici uključe i pokažu što znaju. Ove godine smo se odlučili za operu za koju vjerujemo da nedostaje u Velikoj Gorici. Htjeli smo napraviti jednu komičnu predstavu za mlade. Glumci su studenti glumačke akademije iz Zagreba i prepunili su našu Galženicu svojim glasovima. Nadamo se daljnjim suradnjama. – rekla je Ines Bojanić, umjetnička  voditeljica Scene ‘Gorica’.

scena gorica opera amelija (17)

‘Amelija ide na ples’ komična je opera u jednom činu za koju je libreto napisao sam Menotti. Opera je praizvedena 1. travnja 1937.u Philadelphiji. ‘Amelija ide na ples’ Menottijev je operni prvijenac s kojim je skrenuo pozornost duhovitim libretom te se ubrzo našla na repertoaru njujorškog Metropolitena.

– Drago mi je da je Scena ‘Gorica’ prepoznala važnost davanja prilike i mladim pjevačima, a ne samo glumcima. Mislim da je potrebno operu i glazbeno-scensko kazalište što više približavati mladim ljudima. U Hrvatskoj samo četiri kazališta imaju stalnu operu. Na ovakav način, uz putujuću operu i mlade ljude možemo zaista zainteresirati mlade za glazbeno-scenske sadržaje. – rekla je Vitomira Lončar, direktorica kazališta ‘Mala scena’.

scena gorica opera amelija (44)

U operi  glume studenti glumačke akademije iz Zagreba – Marijana Radičević, Aleksandra Bilanović , Paulina Đapo, Luka Ivoš, Tomislav Tukša, Matej Predojević Petrić, Maja Mužar i Antea Poljak i Toni Nežić.

– Ova opera je nastavak dobre prakse Scena Gorica i mogu reći da je ovo izlet u nove vode, a i publika je zaista uživala. Nadamo se da će ovo potaknuti mlade da se uključe jer je Scena Gorica uvijek otvorena za nove izazove i suradnje.  – dodala je Barbara Grđan Odričić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

scena gorica opera amelija (50)

Ako ste propustili premijeru, već danas od 20 sati imate priliku pogledati je u dvorani Galženica.