Home Izdvojeno FOTO Slavljenički koncert povodom 20 godina KUD-a Mičevec

FOTO Slavljenički koncert povodom 20 godina KUD-a Mičevec

PODIJELITE

Kulturno umjetničko društvo Mičevec održalo je slavljenički koncert u čast svojih 20 godina postojanja. Nastupila je njihova odrasla sekcija uz tamburaški orkestar, dječja folklorna sekcija sa svojom koreografijom, srednja folklorna sekcija sa koreografijom ‘Išla žena na Gosti’ te gosti KUD Željezničar i Vokalni sastav ‘Zlatne godine’ iz Velike Gorice.

– Koncert je zamišljen kao priča o glazbi, što ona ljudima znači i kako nas mijenja kao ljude te koliko kultura, nama koji se njome bavimo, znači u našim životima. Program je bio raznolik, sa različitim pjesmama i plesovima. Nadamo da će buduće generacije nastaviti s ovom tradicijom. – rekao je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

KUD Mičevec 20 godina koncert (52)

KUD Mičevec je u ovih 20 godina postao prepoznatljiv po pjesmi, svirci i prekrasnim narodnim i građanskim kostimima. Društvo uz etno, izvodi i starograđanske plesove te starogradske, domoljubne, duhovne i tradicijske pjesme. Proslavu je posjetio i Drago Topolovac, predsjednik Zajednice folklornih ansambala grada Zagreba.

– Već nekoliko godina sudjelujemo s KUD-om Mičevec. Prvi puta sam ovdje i jako su me lijepo primili, a i vidim kako su odlično sve organizirali. Posebno su me iznenadile nošnje, ovi građanski kostimi jer sam navikao na gledanje tradicionalnih nošnji. – dodao je Topolovac.

KUD Mičevec 20 godina koncert (43)

Koncert su obogatili i nastupi gostiju – KUD Željezničar i Vokalni sastav ‘Zlatne godine’ iz Velike Gorice koji su dobili veliki pljesak publike. KUD Željezničar iz Zagreba osnovan je prije 102 godine te do sada broje mnoge nagrade i priznanja. Imaju oko 200 članova u društvu, a ansambl ih broji oko 50.

– KUD Mičevec i naš FA Željezničar su inače jako povezani. Član našeg ansambla je voditelj u KUD-u Mičevec. Do sada smo ovdje sudjelovali kao publika, a ovo je prvi put da nastupamo s njima. Naš KUD stalno prima nove članove iz Zagreba i ostalih mjesta koje uvijek rado primimo.  – rekla je Katarina Horvatović, voditeljica Folklornog ansambla KUD Željezničar Zagreb.

KUD Mičevec 20 godina koncert (48)

Mičevčani su tijekom 20 godina osvojili veliki broj nagrada na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a izrazito su ponosni na svoju zbirku od 180 kompleta narodnih nošnji. Ono što ih čini posebnima je i njihova knjižnica sa zbirkom od 2 500 knjiga, ali i zbirka replika turopoljskog povijesnog oružja. Društvo danas broji stotinjak članova koji djeluju u pet sekcija.

KUD je također stvorio monografiju ‘Čuvari kulturne baštine Turopolja’  te istoimeni dokumentarni film u kojima se otkriva kako su ljudi nekada živjeli u svojim kućama, na koji su način obrađivali svoje njive i šivali odjeću. Uz to su do sada izdali četiri nosača zvuka – ‘Božić tvoj i moj’ i ‘Prepoznat ću ljubav’, Vokalno instrumentalnog sastava sv. Benedikt te ‘Osmijeh na dar’ i ‘Zašto baš ja’, dječjeg zbora Zvončići.

Koncert je završio izlaskom svih izvođača i sekcija na pozornicu koji su uz vodstvo ‘Zlatnih godin’a otpjevali ‘Ak sem ti srčeko ranil’.

KUD Mičevec 20 godina koncert (56)

[print_gllr id=37567]