Home Izdvojeno Održana konferencija o projektu Regionalnog centra kompetentnosti

Održana konferencija o projektu Regionalnog centra kompetentnosti

Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave -softversko dizajniranje, programiranje strojnih tehnoloških postupaka, numeričko upravljanje strojem

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija

Kao dio projekta “Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0” je održana stručna konferencija. Na konferenciji su bili prisutni izlagači koji su naknadno sudjelovali i u panel raspravi, a to su bili Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Nedeljko Štefanić, Filip Valjak i Nikola Horvat s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivan Marceković iz velikogoričke tvrtke “Teh-Cut” i Amir Šećerkadić iz tvrtke “Izit” iz Svete Nedelje.

O samom projektu govorili su njegov idejni začetnik, a sada glavni koordinator provedbe Krunoslav Pilko i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić. Uvodno je sudionike konferencije pozdravio zamjenik župana Ervin Kolarec. „Učenici će učiti radeći na najmodernijim strojevima i opremi. To je velika stvar! Kroz centre izvrsnosti stvorit ćemo dodanu vrijednost strukovnoga obrazovanja“, rekao je Kolarec.

Nositelj projekta je Srednja strukovna škola Velika Gorica

Foto: Zagrebačka županija

O Regionalnom centru kompetentnosti pisali smo već u nekoliko navrata kao velikom projektu čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica. Riječ je o integriranom projektu čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica, a koji će osigurati učenje temeljeno na radu i potrebama tržišta rada.

„Danas postoji raskorak između strukovnoga obrazovanja, koje učenike priprema za realni sektor, i gospodarstvenika koji moraju biti proaktivni i vrlo brzo prilagoditi se promjenama. Centre kompetentnosti vidim kao sponu ta dva sustava“, rekao je Antolčić. Naglasio je da je važan segment projekta i usavršavanje nastavnika, njih više od 200, te povezivanje srednjoškolskih ustanova s realnim sektorom i visokoobrazovnim institucijama. „Nama trebaju majstori, treba nam netko tko zna odraditi posao“, rekao je Antolčić.

Uz SSŠ Velika Gorica, dogradit će se Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo, a u sve tri škole uspostavit će se centri izvrsnosti. Cilj je i modernizacija postojećih kurikuluma u strukovnim školama, uvođenje novog zanimanja u obrazovni sustav (specijalist 3D tehnologija), izrada individualiziranih programi za učenike s teškoćama i osoba s invaliditetom, izrada programa obrazovanja odraslih, provođenje stručnih usavršavanja, uspostavljanje karijernog centra…

SSŠ Velika gorica postaje centar izvrsnosti

Foto: Zagrebačka županija

RCK će umrežiti srednje strukovne škole u županiji, svi učenici koji se školuju za strukovna zanimanja dolazit će u tri centra izvrsnosti i učiti u realnim uvjetima. Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave (softversko dizajniranje, programiranje strojnih tehnoloških postupaka, numeričko upravljanje strojem) i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku. Sva tri centra bit će opremljena najsuvremenijim strojevima, uređajima i opremom.

Za provedbu ovoga projekta, koja je počela lani, a završit će krajem 2023., osigurano je 49,6 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda (za izradu novih kurikuluma, programa obrazovanja odraslih i stručna usavršavanja nastavnika) i 30 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (za dogradnju škola i nabavu opreme). Preostali iznos, nešto više od 20 milijuna kuna, osigurat će Zagrebačka županija.