Home Izdvojeno Ekološka akcija: Prikupljeno gotovo 13 tona otpada kod jezera Ježevo

Ekološka akcija: Prikupljeno gotovo 13 tona otpada kod jezera Ježevo

Čišćenju jezera Novo Čiče pridružilo se više od 150 volontera koji su prikupili gotovo 13 tona otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način.

PODIJELITE

U sklopu manifestacije Ivanje u Novom Čiču danas je organizirana ekološka akcija čišćenja jezera Ježevo. Riječ je o aktivnostima koje su se održale i prethodnih godina i to kroz projekt “Od izvora do mora”. Domaćini akcije koja se inače održava diljem Hrvatske danas su bili Športsko ribolovna udruga „Odra“ Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo „Čiče“ Novo Čiče i Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Čiče.

Čišćenju jezera Novo Čiče pridružilo se više od 150 volontera koji su prikupili gotovo 13 tona otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. “Klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Najnoviji podaci svjetske meteorološke organizacije pokazuju da vremenske nepogode koje se direktno mogu povezati s klimatskim promjenama odnose 115 života i 202 milijuna dolara – na dan! Za smanjenje našeg pogubnog utjecaja na klimu potrebna je brza i učinkovita akcija.”, izjavila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na čišćenju su danas sudjelovali članovi lokalnih udruga poput Društva žena Novo Čiče, a pridružili su im se i čelnici Grada Velike Gorice te sponzora.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je organizatorima i volonterima te naglasio: “Zaštita i očuvanje okoliša jedan od najvećih izazova s kojima se susreću lokalne vlasti u Republici Hrvatskoj. Tako je i ovdje kod nas u Velikoj Gorici. Stoga smo pokrenuli cijeli niz aktivnosti u cilju sprečavanja ilegalnog odlaganja otpada na našem području, što je posebno uzelo maha nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Od aktivnosti spomenut ću postavljanje lovačkih kamera na širem području grada, suradnju sa ŠRU Odra i njihovim ribočuvarima, te naravno akcije čišćenja kao što je ova današnja “Od izvora do mora. Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema našoj djeci i budućim generacijama”.

Cilj ovakvih akcija je promicanje čišćenja područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora – od ambalažnoga otpada te poticanje na primjereno odlaganje otpada.

Foto: Drušvo žena Novo Čiče