Home Izdvojeno Ivanjska smotra: Nastupi folkloraša u Novom Čiču oduševili publiku

Ivanjska smotra: Nastupi folkloraša u Novom Čiču oduševili publiku

U organizaciju su bile uključene vrijedne ruke svih udruga u mjestu, a napravili su odličan posao

PODIJELITE

U Novom Čiču jučer se i službeno obilježilo Ivanje, Dan mjesta i dan Župe uz prigodan program i 17. Međunarodnu smotru folklora “Ivanje u Novom Čiču”. Devet kulturno umjetničkih društava, što gostiju i domaćih oduševili su publiku, posebice nakon dvije godine pauze iz svima dobro poznatih razloga. Posebnost ove manifestacije jest i to što su uključene baš sve udruge iz mjesta koje su domaćinima, KUD-u Čiče i Mjesnom odboru, pomogle u organizaciji.

Ovih godina do sada je na smotrama nastupilo ukupno 162 društva od kojih je 46 iz susjednih država. Sudjelovali su: Kulturno umjetničko društvo „Čiče“ Novo Čiče, Folklorna skupina kulturnog društva „Rak” Rakek – Slovenija, Kulturno umjetničko društvo „Smilje“ Slavonski Brod, Kulturno umjetničko društvo „Osman Džafić“ Prijedor – Bosna i Hercegovina, Udruga Bosanskih Posavljaka „Izvorni Običaji Zagreb, Folklorno Društvo „Kres“ Novo Mesto – Slovenija, Hrvatsko Kulturno umjetničko društvo „Beloševica“ Rasno-Dužica – Bosna i Hercegovina, Kulturno umjetničko društvo „Sveta Ana“ Odranski Obrež te Kulturno umjetničko društvo „Ščitarjevo“.

Kulturno umjetnička društva predstavila su se pjesmama i plesovima svoga kraja koje inače prezentiraju na raznim smotrama i druženjima. Na ovaj način, svaki od njih, razvija i promiče kulturnu baštinu i tradiciju. “Velika vam hvala što na najbolji način prezentirate Turopolje i Veliku Goricu. Svi mogu biti samo obogaćeni svime što ovdje vide.”, izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar prilikom otvorenja Smotre.

Nakon nastupa posjetitelje je iznenadila kiša, no niti to nije zaustavilo zabavu. Svi posjetitelji i gosti imali su priliku besplatno isprobati turopoljske specijalitete – turopoljsku kotlovinu, gulaš, šarana na rašljama, fiš, odojak, te gibanica i druge slastice. Kao i godina do sada, pobrinuli su se i za one najmlađe te su im osigurali veliki zabavni park. Bilo je pomalo svega za baš sve generacije.

Uz ovacije publike završila je i 17. Smotra folklora, a organizatori se nadaju da će iduće godine biti u još većem broju i da više neće imati prekida ni pauze.