Home Izdvojeno Od danas ponovno otvoren Muzej Turopolja, Stari grad Lukavec u lošem stanju

Od danas ponovno otvoren Muzej Turopolja, Stari grad Lukavec u lošem stanju

Prema prvim procjenama i odrađenoj hitnoj intervenciji, ustanovljeno je kako će biti potrebna još jedna analiza i statička procjena, kao i projekt sanacije za Stari grad Lukavec

PODIJELITE

Svi prostori gradskih kulturnih ustanova otvoreni su za korisnike i posjetitelje. Knjižnica i Pučko otvoreno učilište, kao što smo već izvješatavali, krenula je sa radom, a danas je otvoren i Muzej Turopolja.

– Bili smo u Muzeju, te na drugim mjestima u gradu u pratnji statičara i predstavnika konzervatorskog odjela iz Zagreba. Muzej Turopolja saniran je i otvoren od danas.  Osim crkve u Mraclinu, sve ostale crkve koje smo obišli, Vukovinu, Novo Čiče, te Šćitarjevo su oštećene, ali su statički sigurne. Pred nama je statički izvid za crkve na terenu, a posebice u Šiljakovini i kapelicu u Kozjači i u Dubrancu, za koju znamo da je teško oštećena, ali i župne kuće u Dubrancu – kazao je Zvonko Kunić, Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Stanje Starog grada Lukavec je zabrinjavajuće

Prema prvim procjenama i odrađenoj hitnoj intervenciji, ustanovljeno je kako će biti potrebna još jedna analiza i statička procjena, kao i projekt sanacije za Stari grad Lukavec.

– Upravo nas najviše brine stanje na Starom gradu Lukavcu, gdje je zbog tornja i težine dosta žbuke palo sa svodova. Osobito je problematičan bio svod na prvom katu, lijevo od tornja, koji je zahtijevao hitnu intervenciju kako ne bi došlo do urušavanja cigli s njega.  Tamo će će biti potrebna sanacija tornja i drugih oštećenja – zaključio je pročelnik Zvonko Kunić.