Home Gospodarstvo O hrvatskim seoskim ženama brine se Turopoljka Katica

O hrvatskim seoskim ženama brine se Turopoljka Katica

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Ove jeseni, 18. godinu za redom birat će se najuzornija hrvatska seoska žena. Dobiti ovu titulu nije jednostavno, a njezina vrijednost neprocjenjiva je. Kako se bira najuzornija hrvatska seoska žena saznali smo iz prve ruke – od Katice Jerleković iz Kravarskog, predsjednice Udruge “Uzorne hrvatske seoske žene” te druge pratilje tog izbora 2013. godine.

Katica je vodstvo Udruge preuzela u veljači ove godine te je, uz mnogo truda, podršku za projekt uspjela dobiti od Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije, Grada Zagreba te Hrvatske udruge poslodavaca. U Udruzi volontira, a želja joj je upoznati javnost sa svime što donosi život na selu pa i s time te da je on sve, samo ne lagan. – Udrugu sam zavoljela, volontiram u njoj. Sada moram cijelu Hrvatsku proći, svaki taj OPG, svako polje, sve moram provjeriti kako te žene rade, fotografirati ih. To je moja dobra volja – objasnila nam je.Cilj ovog projekta i izbora pripomoći je promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, kao i podići kvalitetu življenja na hrvatskom selu te spriječiti odumiranje sela.

Svaka županija na izbor može prijaviti do tri žene koje su stare od 25 do 65 godina i vode svoj OPG. Tada komisija dolazi i ocjenjuje njezin rad. – Mi kao komisija idemo u posjet njihovim OPG-ovima. One pokazuju svoj rad i ocjenjuje se njihova proizvodnja. One moraju plasirati robu, prehranjivati obitelj, mogu se baviti turizmom, rukotvorinama. Mogu biti aktivne u politici, folklorima i slično – ispričala je Katica kako funkcionira izbor.

Na dan izbora, 14. listopada u Karlovcu, svaka kandidatkinja imat će svoj štand na kojemu će predstaviti sve što ona priređuje na svom OPG-u – hranu, tradicionalna jela, rukotvorine, starine, sve dolazi u obzir. Kandidatkinjama ovaj izbor znači i dodatnu promociju njihovog gospodarstva. One koje su već sudjelovale, postale su uvaženije i prepoznatljivije, a samim time njihovi proizvodi traženiji.Kako se sve može kada se hoće potvrđuje i sama predsjednica Udruge. Uz svoj stalni posao u Velikoj Gorici, volontira u Udruzi te pomaže obitelji u proizvodnji mliječnih proizvoda u Kravarskom na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Iako teško, uspijeva u svemu. – Ovo je stvarno naporno. Stalno kažem ovo meni nije trebalo. Jurim na sve strane. Doma imam obitelj, oni pomažu koliko mogu. Svekar i svekrva su nosioci OPG-a i glavni su, mi smo za fizički rad. Mojim klijentima na radnome mjestu u Gorici, kada im ja donesem neke svoje proizvode bude čudno da radim i na selu, ostanu iznenađeni. Ali, sve se stigne kada se hoće – poručila je zadovoljno Katica.

Foto: Katica Jerleković