Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA ”Dom iza žice”

KNJIGA TJEDNA ”Dom iza žice”

PODIJELITE

Ovaj tjedan iz Gradske knjižnice Velika Gorica preporučuju roman ”Dom iza žice”, najnoviju knjigu poznate velikogoričke spisateljice za djecu i mlade Jasminke Tihi-Stepanić. Roman je u svibnju predstavljen u čarobnom ambijentu ljetne pozornice Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu pod pokroviteljstvom Naklade Ljevak, izdavača romana.

Sama autorica o romanu kaže:

„Roman je to o djetinjstvu koje nudi malo, a ponekad nimalo šanse za odrastanje u sretnoga čovjeka. Moj je Gabrijel potpuno lišen roditeljske brige i toploga doma (u doslovnom i prenesenom smislu), ručka i kolača, a mobitel i televizor za njega su predmeti sanjarenja i čežnje. Kada zakažu roditelji, na scenu stupaju nepoželjni sudruzi koji lako nanjuše žrtvu i institucije od kojih se očekuje da tuđe živote dovedu u red mehanizmima kojima raspolažu. Mogu li one to?

Uz Gabrijela upoznajemo njegovu nepredvidivu mamu sklonu ekscesima, njemu slične dječake koji se trude izići iz taloga života u kojem su zapeli, ali i dobre duše koje su spremne pomoći.

Zašto biste trebali pročitati ovaj roman?

Dobro je to štivo koje nudi uvide u neke svjetove kojih nismo svjesni mi koje je život pomazio brižnim roditeljima, školovanjem i pristojnim društvom vršnjaka.“

Ako još niste, preporučamo vam da pročitate i ostale romane ove autorice: ”Imaš face?” (nagrada „Mato Lovrak“), ”Moja neprijateljica Ana” (nagrada „Anto Gardaš“), ”Baš kao Harry Potter”, ”Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, te slikovnicu ”Priča o ribaru i zlatnoj ribici”.