Home Gospodarstvo Novi suveniri Zagrebačke županije nose motive tradicionalnih narodnih nošnji

Novi suveniri Zagrebačke županije nose motive tradicionalnih narodnih nošnji

Jedan od motiva na narukvicama je i glava goveda Tur po kojem je Turopolje dobilo ime

PODIJELITE
Foto: Dražen Kopač

Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je nove suvenire – narukvice i majice koje su poveznica tradicije, baštine i suvremenosti. Riječ je o narukvicama, koje su i ove godine rezultat suradnje kreativnog tima Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke Borboleta, poznatog domaćeg brenda nakita, a koje svojim dizajnom imaju motive Zagrebačke županije. Među motivima se našao i jedan specifičan baš za naše područje – TUR – koje vizualizira glavu goveda po kojem je Turopolje dobilo ime.

„Turopolje i Velika Gorica kroz različite manifestacije njeguje kulturnu baštinu, najveća simbolika narukvica za nas je sigurno, Tur – govedo po kojem je Turopolje dobilo ime.“, izrazio je i ove godine zadovoljstvom projektom župan POT-a Juraj Odrčić.

Narukvice su s motivima iz tradicionalnih narodnih nošnji, pod nazivom: ČRLENA ROŽA, SVILENA ROŽA, PISANKA. Također, promovirale su se i majice, hoodice s motivima narodne nošnje koje prate motive narukvica – nošnje zagrebačkog kraja.

“Bogatstvo kulturne baštine i kreativan koncept suvenira bile su smjernica za pripremu modernih narukvica koje elementima narodne nošnje predstavljaju simbol nacionalnog identiteta. Rezultat izvrsne suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke Borboleta i ove je godine rezultirao autentičnim i originalnim dizajnom koji postiže visoku razinu prepoznatljivosti, a s druge strane s takvim suvenirom znamo da su oni najbolji promotor destinacije Zagrebačke županije. Turistička zajednice Zagrebačke županije spaja koncept kulture i turizma kroz funkciju odličnog suvenira kao jednog od načela razvoja održivog turizma. Za kraj ove godine imamo idealne poklone kojima iskazujemo simboliku života.” izjavila je direktorica TZZŽ, Ivana Alilović.

O simbolima na modernim narukvicama kao što je crvena boja, koja označava mladost i veselje, pojasnio je zamjenik župana POT-a g. Marko Cvetković istaknuvši kako je crvena boja kroz povijest našeg kraja ona koja privlači sreću.

“U posljednje vrijeme imamo novi trend koji raste kako kod gostiju, tako i kod iznajmljivača. To su kuće za odmor. Gradi se sve više luksuznih kuća i obnavlja onih tradicijskih, tako da ih sada ima na našem području preko 130 i vjerujem da će ta brojka samo rasti. Osim u kućama za odmor, tradicionalno i suvremeno idu „ruku pod ruku“ i kad su u pitanju nakit i odjeća. Naša Turistička zajednica izradila je narukvice i majice s tradicijskim motivima koje na neki način predstavljaju suvenir, ali isto tako imaju i uporabnu vrijednost. Čestitam im na kreativnosti! S obzirom da je vrijeme darivanja, smatram kako je ovo idealan poklon s daškom tradicije koji će svakoga razveseliti” rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Foto: Dražen Kopač
Foto: Dražen Kopač