Home Gospodarstvo Održana konferencija o važnosti, preprekama i praksama doniranja hrane

Održana konferencija o važnosti, preprekama i praksama doniranja hrane

PODIJELITE

U četvrtak, 15. prosinca, održana je konferencija vezana za doniranje hrane te kako to izgleda u praksi, svoja iskustva i aktivnosti predstavili su aktivni sudionici brojnih inicijativa i programa vezanih uz doniranje hrane. Projekt Cities2030 provodi Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

“Dio transformacije prehrambenog sustava je briga o socijalno ugroženim sugrađanima te smo ovom konferencijom htjeli povećati svijest i saznanja naših građana, ugostitelja, dućana, pekarnica, trgovačkih lanaca i ustanova o važnosti doniranja hrane jer time ne samo da brinemo o sugrađanima već i smanjujemo nepotrebno velike količine otpada jer hrana nije otpad. Želimo ovim putem naglasiti važnost lokalnog povezivanja poslovnih subjekata s posrednicima u doniranju radi osjetljivosti i kratkog roka trajanja donirane hrane te samog transporta.”, objašnjavaju iz Razvojne agencije Grada Velike Gorice.

Mjesto gdje se mogu pronaći svi odgovori za sve karike u doniranju je internet platforma za sprječavanje otpada od hrane koja je izrađena od strane Ministarstva poljoprivrede s ciljem bržeg povezivanja donatora hrane i posrednika u lancu doniranja hrane. Jedan od posrednika u lancu doniranja hrane je i velikogorička udruga VG Legacy koja pomaže socijalno ugroženim građanima na našem području i šire.

Na konferenciji “Doniranje hrane – praksa i prepreke” su sudjelovali predstavnica iz Ministarstva poljoprivrede, predstavnici javnih ustanova Crvenog križa Velika Gorica i Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, Udruga VG Legacy te predstavnica ispred ureda zastupnika Hrvatske ispred u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića koja je ujedno i dio radne skupine u istraživačkom projektu Cities2030 koji se bavi mogućnostima cjelokupnog prehrambenog sustava, odnosno njegovom transformacijom.