Home Izdvojeno FOTO Ne propustite instalaciju Velikogoričanke Marite Teskere na ovogodišnjem Floraartu

FOTO Ne propustite instalaciju Velikogoričanke Marite Teskere na ovogodišnjem Floraartu

Riječ je o instalaciji 'Granule' koja objedinjuje krajobraznu i primijenjenu umjetnost

PODIJELITE

Prvog lipnja je na zagrebačkom parku Bundek otvoren ovogodišnji Floraart koji su mnogi jedva dočekali. Kao i godina do sada, na njemu sa svojom instalacijom sudjeluje i Velikogoričanka Marita Teskera.

Ovu međunarodnu vrtnu izložbu dodatno je uljepšala instalacijom ‘Granule’ koja objedinjuje krajobraznu i primijenjenu umjetnost. “Na izložbi u Parku Bundek predstavlja nam se 18 keramičarki s granulama koje simbolički predstavljaju hranjivo neophodno za rast biljke. To su čestice oku gotovo nevidljive, a o kojima svi ovisimo jer, kao što nema živog svijeta bez hranjiva, tako je umjetnost hrana za duh, ali i za tijelo i bez nje nam se viši smisao života ni ne može ukazati.”, govore više o instalaciji.

Dodaju i kako je ono na što nam granule ukazuju jest potreba za tim da pokušamo prepoznati jezik prirode i naučimo ga ponovo čitati. “Autorice/keramičarke su nam u ovom slučaju prevoditeljice jezika površina koje nam poručuju da smo zaglušeni bukom grada i kojekakvim hightech zvukovima, zaboravili taj drevni jezik. Ako ga ponovo naučimo čitati, poštovanje nas prema planetu, a i planeta prema nama, bit će obostrano. Ljepota će opet stanovati ovdje.“, zaključuju.

Marita Teskera, mag.ing. prosp. arch. je projektantica instalacije, suradnici na izložbi su Saša Martinović Kunović, Danijela Pičučjan te Nikolina Rodić Grgac. Za izvedbu i instalaciju zaslužan je Zagrebački holding.

Izložba je otvorena do 6. lipnja.