Home Izdvojeno Muzej odbačenih predmeta vratio se u svoj grad i ponovno oduševio publiku

Muzej odbačenih predmeta vratio se u svoj grad i ponovno oduševio publiku

Dio Muzeja su postali zanimljivi predmeti - raspelo, fotoaparat, starinska vaga, naočale..

PODIJELITE
Foto: Ana Vuko / Galerija Galženica

U sklopu manifestacije Goričke večeri, u petak se u Galeriji Galženica održao Muzej odbačenih predmeta. Umjetnice Ana Katulić i Irena Boćkai kroz dan su prikupljale zanimljive, odbačene predmete Velikogoričana te ih navečer koristile u performansu.

„Vraćamo se u grad iz kojeg je sve krenulo kako bi sada, tri godine kasnije, ispričale novu priču o ovom putujućem projektu, održivom muzeju koji spaja kulturu i umjetnost s područjima ekološkog, društvenog djelovanja i novih tehnologija“, govore autorice Ana Katulić i Irena Boćkai.

Kako saznajemo od umjetnica, dobile su zaista svašta, od raspela, fotoaparata, starinske vage, naočala.. Gotovo svi predmeti su nakon performansa i udomljeni prvenstvo zato jer imaju svoju, zanimljivu priču. Program je obuhvatio rekapitulaciju svih posjetitelja, priča, gradova i predmeta, s naglaskom na utjecaj koji je projekt ostavio u lokalnoj zajednici.

Muzej odbačenih predmeta je prvi hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuje kultura i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama.

U posljednje tri godine Muzej odbačenih predmeta je gostovao u Kninu, Krapini, Varaždinu, Puli, Pazinu, Ogulinu, na Zlarinu, u Zagrebu… Kroz njegov je fundus prošlo 100-tinjak predmeta, od kojih je većina sretno udomljena.