Home Najave Matičin četvrtak uz Damira Drvodelića i predavanje o slatkom pelinu

Matičin četvrtak uz Damira Drvodelića i predavanje o slatkom pelinu

Posebno će naglasiti tri svoja originalna recepta za izradu likera

PODIJELITE

Jedna stara turopoljska izreka kaže da je “pelin lek za saku bol”. Na 271. Matičinom četvrtku će Damir Drvodelić, profesor na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije predstaviti upravo znanstvene spoznaje o važnosti, uzgoju i uporabi slatkog pelina.

U četvrtak će u Knjižnici Galženica posebno naglasiti tri svoja originalna recepta za izradu likera (gorski pelin s grančicom slatkog pelina, liker od slatkog pelina i koprive za dobar imunitet i domaći orahovac sa slatkim pelinom). Posebno je vrijedan autorov originalan recept za izradu koncentrirane alkoholne tinkture od slatkog pelina u kombinaciji s 63 vrste drugih biljaka koje je nazvao „Sanitas“ (latinski – zdravlje). Predavanje će završiti s pravcima i zakonodavnim okvirima Rep. Hrvatske – vezano uz vrstu Artemisia annua L. I artemizinin.

Pelini inače pripadaju među najstarije i najčešće primjenjivane ljekovite biljke. U svijetu raste oko 520 vrsta pelina a u Republici Hrvatskoj 17 vrsta i podvrsta. Slatki pelin je davno udomaćena vrsta ljetnice koja se polako gubi iz naših vrtova i tradicijske uporabe u domaćinstvu.

Predavanje će se održati 23. lipnja u 19:30 sati u Knjižnici Galženica.