Home Politika MOST: “Želimo znati odakle i gdje točno odlazi gradski novac”

MOST: “Želimo znati odakle i gdje točno odlazi gradski novac”

Na današnjoj presici osvrnuli su se na nužnost transparentnosti po pitanju javnih financija

PODIJELITE

MOST je danas, uz kandidata za gradonačelnika Ivana Bekavca, održao press konferenciju na temu stanja financija u Gradu. Koordinator lokalnog MOST-a, Damir Slojšek osvrnuo se i na jučerašnje izjave vd. gradonačelnika.

Postavio sam upit na Gradskom vijeću kakvo je stanje u blagajni grada, izravni odgovor je bio da smo bili više u rashodu nego prihodu što znači da nam je blagajna u minusu. Pisani odgovor smo tražili, ali ga nismo dobili. 2,2 milijuna je otišlo za potporu poduzetnicima, a kada smo pitali odakle je taj novac, nije bilo odgovora.“, govori Slojšek te ističe kako je važno znati stvarno stanje financija u Gradu.

O istoj temi govorio je i Ivan Bekavac, kandidat za gradonačelnika: “Očito je da se Proračunom grada Velike Gorice i dalje ne postupa transparentno. Na dužnosti gradonačelnika osigurat ću vidljivost javnih financija i svi građani će putem javno dostupne aplikacije moći vidjeti čime raspolažemo, koja su nam zaduženja i što namjeravamo činiti u narednom razdoblju.

Slojšek se spomenuo i jučerašnjih izjava vd. gradonačelnika po kojima, kaže, sve ide savršenim tokom te postoji osjećaj da grad Velika Gorica stoji fenomenalno što se tiče financija. “U 2021. godini dolazi naplata kredita za projekte koji su se nizali godinama. Trenutni gradonačelnik se od politike bivšeg gradonačelnika ne odriče i tako smo dobili istu politiku i asfalt kampanju koja se događa u ovo predizborno vrijeme.”, zaključuje Slojšek.

Bekavac se spomenuo i poduzetnika koji su ostvarili pomoć te napominje kako se među njima nalazi jedna velikogorička tvrtka koja je proteklih godina ostvarivala milijunske prihode u suradnji s gradskim tvrtkama.Smatram da se može bolje upravljati gradskim novcem. Postoje druge tvrtke koje zaslužuju pomoć i koje su pogođene korona krizom i to je provjerljivo. Mislim da tvrtke koje ostvaraju pozitivne prihode i dobro posluju ne mogu i ne smiju se naći na popisu onih koji dobivaju našu, javnu pomoć.”, zaključuje Bekavac.

Također, spomenuli su se i činjenice da je nepoznato vrijeme kada će se održati sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se moglo govoriti o financijskom stanju u gradskoj blagajni ili o rebalansu proračuna.