Home Politika Mladi uz Ivu Jelušića u Gorici žele generacijske stanove i multimedijski centar

Mladi uz Ivu Jelušića u Gorici žele generacijske stanove i multimedijski centar

Program koji su osmislili mladi uključuje gradske stanove s jeftinim najmom za mlade te stvaranje zajedničkog prostora za sve aktivnosti i mogućnosti mladih

PODIJELITE

Kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivo Jelušić danas je održao konferenciju za medije s mladima Velike Gorice. Na konferenciju su predstavili dva velika projekta iz programa kandidata za gradonačelnika, a koji su osmislili mladi Velike Gorice.

Programi uključuju dvije stavke – generacijske stanove i multimedijski centar, a izložio ih je Luka Tarle. Kako navodi, prošle godine su imali želju okupiti mlade iz svih dijelova grada kako bi dobili ideju što mladi trebaju i žele. “Informacije koje smo dobili su raznovrsne što nas veseli jer smo dobili uvid u želje mladih. Najviše ih zanima prostor za stanovanje, prostor kulturu i mjesto izričaja.” Ove informacije su im pomogle za osmišljavanje programa.

Generacijske stanove opisuje kao stanove u vlasništvu grada koji su namijenjeni za kratkoročni i jeftini najam skupinama ljudi za koje grad procijeni da su potrebni za razvoj društva i zajednice.Grad bi za početak napravio stotinjak stanova u jednoj ili više zgrada. Takve stanove ili prostore bi dodijelio po određenim kriterijima i kategorijama ljudi. Ukoliko grad odluči da je vrijeme da se okrene IT industriji, on takav kadar mora osigurati da će im omogućiti ovakvu vrstu smještaja kako bi im pomogao“, govori Tarle te objašnjava kako bi se na temelju potreba mijenjali kriteriji. Isto bi osigurali uz pomoć stručnog tijela ili na način da grad osigurava smještaj tvrtkama koje u fokusu imaju razvoj grada.

Drugi problem koji navode, a koji postoji za mlade je problem kulture i sadržaja. “Multimedijski centar je zamišljen na način da bude sofisticirano opremljen prezentacijski centar za mlade u smislu samoodrživog centra, otvorene institucije koja bi omogućavala rad predstavnicima nezavisne kulture u više usporednih inicijativa koje bi surađivale s udrugama, ustanovama i kreativnim pojedincima. Sadržavao bi javne dvorane, konferencije, radionice, tribine, koncerte, klupski prostor, glazbeni studio, izložbeni prostor, višenamjenski koncertni prostor gdje bi to bilo okupljalište za ples i glazbu te treba dati prostora za filmsku umjetnost.“, zaključuje Tarle te govori da će upravo mladi tako stvarati sadržaj za mlade i udrugama bi se napokon dao prostor za kreativni rad.

Objašnjavaju kako u svoj program nisu uključili Gorički klub mladih zbog toga što su željeli da bude više neovisni inicijativa iako ih podržavaju. Podsjećamo, Gorički klub mladih dio je gradskog programa Mladi u fokusu te funkcionira kao neovisni klub mladih u kojem djeluju volonteri i studenti. Također, mladi SDP-a navode kako su uključeni u rad udruga mladih, no ne i u Klub mladih ili Savjet mladih Grada Velike Gorice. Na pitanje o tome o kojim udrugama se radi, a za koje spominju da im nedostaje prostor u gradu, nisu imali konkretan odgovor.

“Ne želim raditi bez mladih”

Dodaju i da su njihove ideje lelujale u zraku dug niz godina, a Ivo Jelušić i kandidatkinja za zamjenicu, Brankica Žugaj, su ih prepoznali i stavili u ključne točke njihovog programa. “Lijepo vas je vidjeti, kada mladi ostaju u Gorici. Želim Goricu u kojoj će mladi biti i živjeti, a ne iz koje će odlaziti. Ne želim svojoj ni tuđoj djeci da moraju napuštati ovaj grad i državu nego da ovdje žive, rade i da vide perspektivu.”, govori Jelušić te objašnjava da će dati priliku mladima da progovore i mijenjaju stvari.

Okupit ću najstručnije ljude u ovom gradu i sve one koji znaju što rade, formirat ću savjet gradonačelnika i pozivam mlade da stanu oko mene i da svoje ideje artikuliraju i daju svoja rješenja, a da im ja u tome kao čelni čovjek grada budem podrška. Jer upravo oni imaju ideje i znanja. Ne želim raditi bez mladih, a nikako protiv njih“, zaključuje i napominje kako je problematično da se ne zna koliko novaca postoji za mlade u Gradu te da će on za njih, ako ih neće biti, pokušati osigurati financiranje iz EU fondova.