Home Izdvojeno MOST: Predloženo rješenje za javni prijevoz je neisplativo i neučinkovito

MOST: Predloženo rješenje za javni prijevoz je neisplativo i neučinkovito

PODIJELITE

Jutros se u prostorijama MOST-a Velike Gorice održala konferencija za novinare na kojoj se okupljenima obraćao dr. Ivan Bekavac. Tema konferencije bila je nedavno objavljena studija te izvješće o javnom prijevozu u gradu Velikoj Gorici vezano uz isplativost novog modela prijevoza, integriranog prijevoza te linijskog prijevoza između naselja i do grada Zagreba.

Na konferenciji je Bekavac u ime MOST-a iskazao zabrinutost o pružanju usluge javnog putničkog prijevoza između Grada Velike Gorice i Zagreba te je predložio neka suvremena prometna rješenja u putničkom lokalnom prijevozu. Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća donesena je Odluka o planu raspisivanja natječaja za novog koncesionara pružanja javne usluge javnog putničkog komunalnog prijevoza na području našeg grada. MOST je jutrošnju konferenciju sazvao jer smatra da građani moraju biti informirani o mogućnostima razvoja javnog putničkog prijevoza koje postoje te se uspješno primjenjuju u drugim gradovima, a za koje smatraju da gradska uprava ne promišlja.

Podsjeća kako je izvješće o statusu lokalnog prijevoza na dnevni red stiglo nakon što su to tražile oporbene stranke. Osvrnuo se na predmetnu studiju javnog prijevoza te objasnio da on i MOST smatraju da je tom studijom uvedeno tek nekoliko, točnije, tri autobusne linije. “Kružna autobusna linija je trebala biti uvedena i prije 10 godina, no bolje ikada nego nikada. Ovom se studijom planira ukupno 9 novih polazaka na lokalnim linijama tjedno. Kada se podijele brojke dolazimo do zaključka da imamo oko četiri nova polaska dnevno po liniji.”, govori Bekavac te dodaje da je analizom Studije neznatno izmijenjen dosadašnji vozni red postojećih linija, provedeno brojanjem putnika te analiza iskoristivosti solo autobusa kategorije M3, što nikako nije opravdalo očekivanja građana, niti donijelo rješenja neučinkovitosti i preskupom prijevozu.

Neučinkovit i preskup javni prijevoz

Mislimo da je javni lokalni putnički prijevoz neučinkovit i preskup. Dokaz su brojke Državnog zavoda za statistiku koje pokazuju da je u Velikoj Gorici prije 10 godina bilo 18 tisuća radnika koji migriraju svakodnevno. U Grad Zagreb putovalo je 14 tisuća stanovnika svakodnevno, a u okolna mjesta 3752 putnika. Ovo su podaci stari 10 godina.”, govori Bekavac te dodaje i da je studijom postalo jasno kako se javnim lokalnim autobusnim prijevozom koristi svega 2000 putnika u uvjetima krize epidemije, a očekuje se kako bi taj broj mogao biti i veći, ali do 3000 putnika dnevno u idealnim uvjetima. Ove informacije, navodi, pokazuju da je jasno da problem loše organizacije i učinkovitosti javnog putničkog autobusnog prijevoza nije i neće biti riješen. Razlog tomu je, smatra, činjenica da se povećao broj stanovnika u posljednjih deset godina, a tada je broj putnika bio veći nego što pokazuju trenutni brojevi. “Ova studija neće riješiti problem neučinkovitosti javnog prijevoza jer ne predviđa povećanje kapaciteta prijevoza putnika na više od 4000 putnika u idealnim uvjetima, a svjesni smo da u perifernim naseljima živi 30 tisuća i više sugrađana koji sigurno u većoj mjeri trebaju putovati iz mjesta stanovanja u mjesto rada ili školovanja.”

Posebno zabrinjavajućim smatra i to što je studija pokazala da broj autobusnih polazaka na svim linijama zadovoljavaju potrebe putnika te se s time nikako ne slažu. “Vidimo svakodnevno da je promet sve više zagušen i jasno je da je javni prijevoz neučinkovit jer ga naši sugrađani uglavnom ne koriste. Preskup je jer je cijena subvencije porasla za 500% u dvije godine, a to smatramo lošim i neodrživim rješenjem.”, objašnjava i dodaje da je u studiji cijena troškova prijevoza izračunata na temelju podataka o mogućnosti korištenja autobusa kategorije solo autobusa M3, a istom studijom brojanjem putnika, dokazano je kako je svega polovina tih autobusa na svakodnevnim polascima popunjena, te nije relevantna samo ta veličina autobusa u izračunima troškova kolnog kilometra prijevoza, a vrijednost u konačnici nije korigirana prema ovim mjerenjima. Dodaje kako ti autobusi, koji možda nisu toliko potrebni, povećavaju troškove za 20%.

Željeznički promet je Studijom samo okrznut

Dotaknuo se i dijela Studije o integriranom prijevozu, točnije, o željezničkom prijevozu. “Jasno nam je bilo i bez studije kako su potencijali željezničkog prijevoza daleko najslabije iskorišteni. Međutim nova kružna gradska autobusna linija neće voziti vikendom, te je tako zanemaren i izostavljen veliki doprinos koji bi takvo prometno rješenje moglo i vikendom donijeti našim sugrađanima. Željeznički promet i dalje nije niti ovom studijom u potrebnoj mjeri uključen, već samo okrznut kao i do sada.”  Kako dodaje, to što su se promijenili vozni redovi nekih linija nije dovoljno te se ne misli dovoljno na one putnike koji žele putovati vlakom. “Nova kružna gradska autobusna linija neće voziti vikendom, te je tako zanemaren i izostavljen veliki doprinos koji bi takvo prometno rješenje moglo i vikendom donijeti našim sugrađanima. Željeznički promet i dalje nije niti ovom studijom u potrebnoj mjeri uključen, već samo okrznut kao i do sada.”

Govorio je i o zaključcima studije poput onog da osnivanje vlastite javne gradske tvrtke za prijevoz putnika nije isplativo. “Autori studije u obzir nisu uzeli mogućnost operativnog leasinga kao suvremenog modela upravljanja koji isključuje potrebu kupnje flote autobusa koji omogućuje korištenje vozila na jeftinija goriva poput plinskog, koji isključuje troškove održavanja autobusa i zapošljavanja velikog broja zaposlenika u tu svrhu. U obzir su uzeli troškove osnivanje te tvrtke koji su jednaki jednogodišnjim troškovima održavanja ugovora sa ZET-om. To nameće rješenje da je logično ići s osnivanjem vlastite tvrtke jer će se ti troškovi amortizirati i imat ćemo sigurno rješenje te nećemo biti taoci ZET-a.”

Bekavac govori kako temeljenje obrazloženja neisplativosti osnivanja u potrebi integracije autobusnog i željezničkog prometa smatraju potpuno promašenima i dokazima pristranosti u izradi temelja za raspisivanje natječaja za izbor koncesionara koji će pripremiti gradska nadležna tijela. Dodaje i kako treba ozbiljnije razmotriti opciju brze željeznice koja bi povezivala Goricu sa zapadom i istokom grada. “Trebalo bi promisliti i osmisliti novu zagrebačku južnu obilaznicu u kojoj bi Gorica bila najjužnija točka i kojom bi se glavni kolodvor povezao preko Gorice s istokom Zagreba i Žitnjakom sasvim novom  željezničkom brzom prugom koja bi na taj način povezivala i Međunarodnu zračnu luku s gradom. Nevjerojatno je i besmisleno da Zračna luka tračnicom nije povezana s glavnim gradom.” , objašnjava te dodaje kako građana biti sve više i na taj način bi bili puno bolje povezani sa Zagrebom nego što su to danas i to na ekološki, suvremeno prihvatljiv način.

Nude vlastite prijedloge rješenja

MOST Velika Gorica je uz analizu Studije ponudio i rješenja za koja smatraju da su neprepoznatljivi u predmetnoj studiji, a uspješno primjenjivi ili već primijenjeni u drugim mjestima i gradovima. Kao primjer navode izradu platforme i aplikacije za dijeljenje prijevoza, međunarodno poznatog car sharinga u kombinaciji s taksi prijevozom koji se iz dana u dan pokazuje posvuda odličnim rješenjem.

Također smatraju da ideju osnivanja vlastite tvrtke treba ozbiljno razmotriti po uzoru na brojne druge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu uz korištenje potencijala EU fondova, kao i operativnog leasinga koji se također pokazao financijski prihvatljivijim rješenjem od nabavke autobusa i drugih troškova. “Češćim polascima manjim i jeftinijim vozilima može se znatno popraviti učinkovitost javnog putničkog prijevoza diljem perifernih naselja našeg grada. Sve drugo smatramo neprihvatljivim i promašenom putem koji upućuje na pogodovanje i nezakonitu praksu toliko puta viđenu posvuda u Hrvatskoj, pa i u Velikoj Gorici. Naglašavam kako ozbiljnom analizom treba razmotriti mogućnosti korištenja željezničke veze u znatno većoj mjeri nego što je to danas, znatno bliže središtu grada Velike Gorice.”, zaključuje Ivan Bekavac.