Home Politika MOST: Dan voda je prilika da se obrati pozornost na okolnosti života...

MOST: Dan voda je prilika da se obrati pozornost na okolnosti života u rubnim naseljima

"Sretan Vam Međunarodni dan voda, čuvajmo vode Velike Gorice i Turopolja!"

PODIJELITE
Foto: Most

U sklopu Međunarodnog dana voda, velikogorički MOST poslao je priopćenje u kojem navode da se treba obratiti pozornost na okolnosti u kojima žive sugrađani u rubnim naseljima po pitanju odvodnje i kanalizacije. Dotakli su se i izvora vode u Velikoj Gorici.

Njihovo priopćenje prenosimo u potpunosti.

Danas kad obilježavamo Međunarodni dan voda, prilika da obratiti pozornost na okolnosti u kojima žive naši sugrađane u rubnim naseljima Velike Gorice koji su i danas, u nedostatku primjerene odvodnje otpadnih voda iz kućanstava, primorani koristiti drevne, danas neprimjerene sustave kanalizacije. Takav način rješavanja odvodnje higijenska je tempirana bomba, znamo li kako se istovremeno voda za piće crpi iz okolnih bunara.

Spuštanjem razine podzemnih tokova Turopolja u okolišu rijeke Save, kao posljedica regulacije vodotoka uzvodno od Zagreba, ali i drugih okolnosti, došlo je do isušivanja ili do pada razine vode u našim velikogoričkim vodotocima, a sve ovo može se značajno odraziti za zdravstveno stanje naših sugrađana. Velikogoričko vodocrpilište, osim što pitkom vodom opskrbljuje naš grad, opskrbljuje i susjedni Zagreb, te tako naše vode dobivaju dodatni značaj.

Velika Gorica ima još dva izvora pitke vode koje čuvamo za buduće naraštaje, a gradska uprava, na čelu s dr. Ivanom Bekavcem znat će provesti Projektu rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje Aglomeracija Velika Gorica koji će svim našim velikogoričkim naseljima osigurati optimalan i primjeren način odvodnje, na što svi imamo pravo. Ne zaboravimo niti značaj izgradnje poučnih staza šetnica uz turopoljske vodotoke i rijeku Odru jer ćemo time našem kraju udahnuti novi život i poučiti djecu ispravnom postupanju s vodama zavičaja.

Sretan Vam Međunarodni dan voda, čuvajmo vode Velike Gorice i Turopolja!

Podržite ostvarenje suvremenih uvjeta svim našim građanima dijeljenjem objave.”