Home Gospodarstvo MO Gradići: “Besplatno do besplatne struje”

MO Gradići: “Besplatno do besplatne struje”

Gradići bi mogli biti prvo mjesto u Hrvatskoj koje će se moći pohvaliti da je postalo energetski neovisno

PODIJELITE

Mještani Gradića ovih su dana na svoje adrese zaprimili dopis Mjesnog odbora u kojem im se nudi mogućnost stvaranja energetski neovisnog naselja. Naime, u suradnji s tvrtkom “Vido Somnia” pruža im se prilika da besplatno ugrade solarne panele na svoje krovove.

Na tu temu porazgovarali smo s predsjednikom Vijeća MO Gradići, Tomislavom Lukšićem: “Svjedoci smo svakodnevnom rastu cijena svih energenata. Kvalitetan odgovor na novonastale izazove pruža nam se u suradnji s tvrtkom “Vivo Somnia” koja je u mogućnosti ponuditi besplatnu ugradnju solarnih panela na naše krovove. Navedena tvrtka voljna je financirati izradu dokumentacije i implementaciju fotonaponskih sustava na krovovima naših kućanstava. Radi se o tome da za nas u cijelom procesu nema nikakvih ulaganja i troškova, osim što bi se na ovu akciju moralo odazvati minimalno stotinjak kućanstava kako bi to njima bilo isplativo. Benefit svih koji se odluče za ovaj model je umanjenje računa za struju u određenom postotku koji će se utvrditi za svako kućanstvo posebno (što je veći krov, ušteda će biti veća), dok bi tvrtka Vivo Somnia svoj benefit postigla korištenjem akumulirane energije, odnosno daljnjom prodajom “viška” prikupljene energije”, navodi Lukšić.

Dodaje kako se nudi opcija i onima koji cijeli projekt žele financirati sami ili putem kredita te tako prođu jeftinije s obzirom na objedinjenu nabavu koja će se provesti zajednički u ime i za račun svih naručitelja. Isto je važno napomenuti, da oni koji se danas odluče za besplatan model, mogu se osamostaliti u bilo kojem trenutku kada se financijski osnaže i isplate investiciju. Od tog trenutka računi za energiju za njih praktički više neće postojati, jer će proizvodnja energije u potpunosti anulirati potrošnju. Preduvjet za cijeli proces je legalnost nekretnina ili posjedovanje uporabne dozvole.

Lukšić navodi kako će organizirati i veliki okrugli stol u Društvenom domu, a nakon što prikupe rezultate upitnika, kako bi se cijeli projekt podrobnije prezentirao i kako bi svi zainteresirani dobili sve potrebne informacije.

“Ovo je jedan sasvim novi model pristupa rješavanju problema visoke cijene energenata i nadam se da ćemo biti prvo mjesto u Hrvatskoj koje će se moći pohvaliti da je postalo energetski neovisno“, zaključio je Lukšić.