Home Izdvojeno MEĐUNARODNI FEST FOLKLORA Boje i raskoši tradicije, pjesme i plesa

MEĐUNARODNI FEST FOLKLORA Boje i raskoši tradicije, pjesme i plesa

PODIJELITE

Međunarodni festival folklora u organizaciji FA Turopolja i ove je godine u dva dana na platou oko Pučkog učilišta okupio vrhunske folkloraše. Dva dana pjesme, plesa, tradicije i druženja, dva dana narodnih običaja, bogatstva kulturne baštine, narodnog blaga i ruha, sve su to sa sobom donijeli gosti koji su goričku publiku oduševili.

“Gledala sam ovu grupu iz Bugarske bez da sam trepnula. Nevjerojatno”, govori nam gospođa Nada u gledalištu. I zaista, koreografije su to i nošnje koje oduzimaju dah; žustre, brze, dinamične i zahtjevne, a svaka od njih opisuje kraj iz kojeg društvo dolazi. Na pozornici su se redali KUD “Baščaršija” iz Sarajeva, FA “Horo” iz Bugarske, iz Sofije, Ansambl “Bajram Curri” iz Prištine, KUD Toše Miloševski iz Sjeverne Makedonije, Ansambl Zabok iz Zaboka i domaćini FA Turopolje.

 

Dodijeljene nagrade najboljima

Najboljom koreografijom proglašena je ona Ansambla “Horo” iz Bugarske, kojem je pripala i nagrada za najbolju tehničku izvedbu. Najbolji scenski dojam ostavio je KUD “Baščaršija”, najbolju vokalnu izvedbu imao je KUD Toše Miloševski iz Makedonije,nagrađen je i “Bajram Curri” iz Prištine, kao i ansambl iz Zaboka koji je primio pohvalu i priznanje za izvornost.