Home Izdvojeno Likovnom kolonijom u Gradićima počeli Dani Europske baštine

Likovnom kolonijom u Gradićima počeli Dani Europske baštine

PODIJELITE

Likovnom kolonijom u Gradićima počeli su Dani Europske baštine koje se ove godine održavaju pod nazivom održivosti kulturne baštine.
Djeca okupljena oko kolonije u Gradićima i ove će slikati i crtati mala umjetnička djela Turopolja i tako dati svoj obol očuvanju baštine, prvenstveno turopoljske riječi i dijalekta.
Naime, likovna kolonija promovira turopoljski dijalekt, nematerijalno kulturno dobro zaštićeno 2017. godine, na kreativan i zabavan način, a kolonija je organizirana na način da lokalni pisci čitaju svoje tekstove i pjesme na turopoljskom dijalektu, a djeca i likovni umjetnici slikaju pojmove, riječi, sadržaj.

“Ove godine imamo rekordan broj prijavljene djece, njih čak 60. Oni se cijeli dan likovno izražavaju kroz dva crteža u tehnici po vlastitom izboru, a prate ih članovi udruge “Spark” i ULIKUM VG-a koji su i suorganizatori”, govori organizatorica, predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić. Najbolji se radovi nagrađuju, nagrade su osigurale Turističke zajednice Velike Gorice i Zagrebačke županije, a na koloniji i ove godine sudjeluju i klinci Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Jedna divna likovna priča koju organizira i podržava, kao glavni partner, Grad Velika Gorica pa manifestaciju nije propustio ni gradonačelnik Krešimir Ačkar.

„Ovo su naši mali čuvari baštine i mi kroz njihove oči danas gledamo svijet. Dužnost nam je prenositi kroz sva naša pokoljenja našu kulturu; i materijalnu i nematerijalnu jer na taj će način biti očuvana. Iza svake organizacije stoji trud i rad i drago mi je da smo ovu započeli danas baš u Gradićima“, rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Dani Europske Baštine nastavljaju se izložbom “Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja” u srijedu, 28.rujna, zatim Velikogoričkim salonom u Galeriji Galženica 7.listopada, a najavljen je i znanstveno stručni skup o održivosti kulturne baštine  od 13. do 15.listopada.