Home Izdvojeno BAŽUL NA SE FELE Fini grah s kobasicama, na prepečenom luku, s...

BAŽUL NA SE FELE Fini grah s kobasicama, na prepečenom luku, s kotlovinom…

PODIJELITE

Bažul na se mile fele pripremal se i jel denes u Mraclinu. Spravile su ga mraclinske Anđele, par sto litri bažula, uz štrukle i bele žgance s tropom koji su se brzo razgrabili.
„Fajn smo jela priredile, fala Bogu na lepomu vremenu i posjetiteljima koji su nam došli. Ljudi su v redu stali za jelo i baš smo vesele da je to tak sve lepo prešlo“, govori nam predsjednica društve žena, Vesna Tafra.

Tako je to izgledalo danas na Drevovom gruntu, koji je postao premalen da primi sve te silne gladuše, posjetitelje, Mraclince i goste, velike i male, sve one koji su danas pohrlili u Mraclin po svoju porciju bažula.

Cilj manifestacije, koju Društvo žena Anđela Lovreković već godinama njeguje, je prisjetiti se svih jela koja su kuhale i pripremale naše bake, a ove je godine na red došao grah ili bažul.

Posjetitelji su probali bažul s kobasama, na prepečenom luku, bila je tu i kotlovina s bažulom, domaće štrukle s tropom i beli žganci s tropom. Osim toga, marljive su Anđele pripremile i 30 vrsti kolača, ali i pekmez od šljive ili preljev od aronije „ za ponijeti kući“. Događanje nisu propustili ni zamjenik gradonačelnika Neven Karas ili pak direktorica TZ Velike Gorice, Maja Toth, gradski vijećnici, gospodarstvenici i poznata lica grada Gorice.

Do kraja godine Mraclinci spremaju još jedne Dučecove spelancije, pečenje rakije 8.listopada, a u planu je i radionica izrade slika iz cvjetnih latica koju je patentirala i osmislila Marija Igali koja je odrasla u Mraclinu.