Home Izdvojeno LIJEPA SPORTSKA PRIČA: Gorica dobila plivački klub osoba s invaliditetom KAI

LIJEPA SPORTSKA PRIČA: Gorica dobila plivački klub osoba s invaliditetom KAI

Predsjednica kluba, Josipa Nuić, objašnjava nam koliko je velika potreba za ovakvim klubom te da su pozvani djeca, mladi i odrasli

PODIJELITE

U našem gradu pokrenuta je još jedna dobra sportska priča- otvoren je plivački klub osoba s invaliditetom KAI. Riječ je o sportskom klubu koji omogućuje osobama s invaliditetom rehabilitacijske treninge, rekreacijske i one na natjecateljskoj razini.

Cilj im je omogućiti djeci, mladim ljudima i odraslima da treniraju i uživaju u plivanju neovisno o njihovim teškoćama. Klub je namijenjen djeci, mladima i odraslima, baš svima koji osjete potrebu i želju za aktivnostima u bazenu.

Josipa Nuić, predsjednica kluba i jedna od trenerica, ispričala nam je da u Velikoj Gorici za ovakav klub postoji velika potreba i da je potražnja zaista velika. “Potreba je ogromna jer voda kao medij djeci s poteškoćama ili osobama iz spektra autizma omogućuje da se opuste možda i po prvi put u tom danu. Osobe s tjelesnim oštećenjima voda potiče, bolje im radi muskulatura i mogu se lakše kretati. Ponekad je potrebno je dosta treninga, no sve to je odlično i za psihu. To omogućava svima, pa i osobama s mentalnim oštećenjima da budu dio sportske zajednice što svakako pomaže i na psihičkoj razini.”

Trenerice kluba su Petra Brletić, osoba s cerebralnom paralizom koja se dugo bavi plivanjem, Josipa Nuić koja inače radi kao odgajateljica, a mentorstvo im pruža Sara Brajković koja inače vodi Plivački klub Velika Gorica. Treninzi će se održavati na individualnoj razini, a do sada imaju desetak djece. “Cilj nam je, ako nam dođu natjecatelji, da spojimo neke manje grupe pa bi to bilo polu-individualno. Većinom s mlađima radimo školu plivanja i metodike, radimo na tehnici, a neki dolaze zbog rekreacije. Čak i ako se bave nekim drugim sportom, jednom tjedno plivati u bazenu je jako dobro za naše tijelo, čak i ako smo zdravi. Kod osoba s oslabljenom pokretljivošću to je posebno poželjno i potrebno.”, dodaje predsjednica kluba KAI.

Govori nam Josipa kako djeci s poteškoćama u kretanju ovakvi treninzi mnogo znače da se aktiviraju, a cilj im je omogućiti im da u bazenu zaista postanu samostalni. 

Pomoć u cijeloj priči pružila im je i Mirjana Lučić, predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice koja je u suradnji s voditeljem Gradskog bazena, Darkom Ćopićem, dogovorila održavanje treninga Plivačkog kluba osoba s invaliditetom KAI. Iz kluba su im na tome iznimno zahvalni. Podsjetimo, u 2020. godini je Gradski bazen dobio invalidska kolica koja pomažu osobama s invaliditetom da lakše pristupaju prostoru bazena.

Termini treninga će se održavati po dogovoru, a više informacija možete dobiti na njihovim društvenim mrežama.