Home Gospodarstvo Kupnja preko Aliexpressa i Ebayja početkom srpnja postala je ‘manje povoljna’

Kupnja preko Aliexpressa i Ebayja početkom srpnja postala je ‘manje povoljna’

Uz obračun domaćeg PDV-a, HP će vas za svaku pošiljku pristiglu iz trećih zemalja teretiti dodatno s 18,50 kuna fiksne naknade za obradu pošiljke

PODIJELITE

Kad jednom otvorite stranicu eBaya ili AliExpressa postane vam jasno koliko da je iz Kine moguće kupiti skoro sve – od ‘igle do aviona’, a da pritom ne košta više od 22 eura.

No, kako smo prethodno najavljivali, na te iznimno povoljne ulove iz trećih zemalja dodatno će se naplaćivati iznos domaćeg PDV-a obračunatog po posebnom postupku, izravno prodavatelju robe. To ujedno znači i da ćemo, srećom, izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i s njime povezane fiksne troškove, pa će nam “sitnice iz Kine” za “samo” 25%.

Ali, to nije sve! Sada se našla Hrvatska pošta da “pokvari veselje” pa tako nakon implementacije direktive EU, svaka pošiljka iz trećih zemalja vrijedna manje od 150 eura teretit će se dodatno s 18,5 kuna fiksne naknade za obradu pošiljke koja uključuje carinsku deklaraciju.

Razlog ovoj izmjeni je implementacija pravne stečevine Europske unije u nacionalno zakonodavstvo, a budući da imamo jednu od najviših stopa PDV-a među članicama EU, čini se da smo i ovoga puta izvukli ‘deblji kraj’.