Home Izdvojeno Knjižnica Galženica predstavlja prvu izložbu u godini: Sandra Pugelnik – Igra cvijeća...

Knjižnica Galženica predstavlja prvu izložbu u godini: Sandra Pugelnik – Igra cvijeća i boja

Ističe zahvalnost Gradskoj Knjižnici Galženica što ju je prepoznala kao umjetnicu amaterku te joj pružila priliku izložiti dio svog umjetničkog stvaralaštva u njihovom prostoru

PODIJELITE

Knjižnica Galženica otvorila je novogodišnji niz izložbi s predstavljanjem radova naše sugrađanke Sandre Puglenik. Ova umjetnica, koja se u lipnju 2023. godine prijavila na otvoreni Poziv za izlaganje amaterskih umjetničkih radova, sada predstavlja svoje stvaralaštvo u izlogu knjižnice. Ova izložba čini drugi dio ciklusa kojim se promoviraju nepoznati i neafirmirani likovni stvaratelji.

Sandra Puglenik rođena je u Ebingenu, Njemačka, 1971. godine, no svoje djetinjstvo provela je u Mičevcu. Ondje su joj roditelji, Dragica i Juraj Špičić. Osnovnu školu pohađala je u Mičevcu i Velikoj Gorici.

Nakon završetka osnovne škole, upisala je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, smjer dizajner keramike. Diplomirala je 1990. godine pod mentorstvom prof. Romana Šimage i prof. Ivančice Žnidarčić-Cvitić. Međutim, njezin put prema umjetnosti prekinut je tijekom ranih i ratnih devedesetih godina, kada je započela radni vijek u Zrakoplovno tehničkom zavodu Velika Gorica, obavljajući administrativne poslove. Radila je dvanaest godina u Zrakoplovnoj bazi (Pleso/Zagreb).

Unutar radnog odnosa, Sandra je razvila svoj umjetnički izraz ukrašavajući predmete decoupage tehnikom, oslikavajući staklene boce, drvene kutije, kuglice za bor i slično. Kasnije je, osjećajući želju za slikanjem, uzela slikarsko platno i prenijela svoje zamisli akrilnim bojama. Tako je počela njena priča sa slikarstvom, a cvijeće je postalo glavni motiv na njezinim platnima, iako se povremeno pojavljuju i slike duhovne tematike.

Nakon dvadeset i četiri godine radnog vijeka, Sandra je imala priliku otići u obiteljsku mirovinu 2019. godine. Tada je intenzivirala svoj put prema umjetnosti. Osim što je umjetnica, Sandra je i ponosna majka troje djece (kćeri i dva sina), koje je odškolovala i pripremila za život zajedno sa suprugom Goranom, koji joj je u svemu bio velika podrška.

Sandra Puglenik ističe zahvalnost Gradskoj Knjižnici Galženica što ju je prepoznala kao umjetnicu amaterku te joj pružila priliku izložiti dio svog umjetničkog stvaralaštva u njihovom prostoru, odnosno izlogu.

Fotogaleriju s dijelom likovnih radova možete pregledati u izlogu knjižnice Galženice te na stranici knjižnice OVDJE.