Home Gospodarstvo INFLACIJA U prosincu najviše poskupjeli hrana i usluge

INFLACIJA U prosincu najviše poskupjeli hrana i usluge

PODIJELITE

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u prosincu 2023. u odnosu na prosinac 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,5%. U odnosu na studeni 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku su niže za 0,5%, dok su u godišnjem prosjeku više za 8,0%, priopćio je Državni zavod za statistiku.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan te Usluge iznosi 6,3% po svakoj komponenti, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9% te za Energiju -0,6%.

Porast stope promjene na mjesečnoj je razini procijenjen za komponente Hrana, piće i duhan te Usluge, po svakoj komponenti za 0,1%, dok je pad stope procijenjen za komponente Energija, za 1,7%, te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,2%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. siječnja 2024.

Podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za prosinac 2023. dostupni su na Eurostatovim internetskim stranicama.