Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Rhys Bowen: Dječak iz Toskane

KNJIGA TJEDNA Rhys Bowen: Dječak iz Toskane

Donosimo ovotjednu preporuku iz Knjižnice Velika Gorica koju je pripremila Marija Cvetnić Hubak

PODIJELITE

Ako ste još uvijek u potrazi za ljetnim štivom, evo jednog idealnog romana za ove ljetne dane. Dječak iz Toskane ovih je dana stigao na naše police i na svojoj predivnoj naslovnici donio nam je dašak suncem okupanih toskanskih brežuljaka, mirise vinograda i čempresa te slike veličanstvenih zalazaka sunca. Ryhs Bowen ovo je djelo napisala, Nada Mirković prevela, a izdavačka kuća Mozaik knjiga ga je izdala.

Autorica nam paralelno priča dvije priče; priču britanskog pilota Huga Langleya koji se 1944. padobranom spušta iz pogođenog aviona u zelenilo okupirane Toskane, u pitoreskno mjestašce San Salvatore. Zapalilo se lijevo krilo njegovog bombardera Blenheima i on nastoji prihvatiti činjenicu da će umrijeti. Teško ranjen i privremeno nepokretan prisiljen se skrivati od Nijemaca među ruševinama starog samostana gdje sasvim nenadano pronalazi ljubav u naručju mještanke Sofije Bartoli koja se sažalila nad njim te mu je kradom donosila hranu i odjeću, liječila ga i brinula se o njemu. Svakim danom Hugo postaje sve svjesniji njezine ljepote i nestrpljivo iščekuje kada će mu Sofija opet doći.

Druga priča događa se gotovo trideset godina poslije kada Hugova kći, mlada i ljupka Joanna dolazi kući na selo organizirati pogreb svoga oca, Huga. Među njegovim privatnim stvarima pronalazi neotvoreno pismo adresirano na Sofiju. Otkriće je ostavi bez daha, stoga i ona posjećuje bajnu Toskanu ne bi li saznala nešto više o događajima koji su njenog oca doveli do Toskane te o misterioznom dječaku. No, Joanna nije ni približno svjesna što je sve čeka u tom predivnom krajoliku…

Iako se u uvodu i zapletu romana čini kako ćemo biti svjedoci velike ljubavne priče i kako je Dječak iz Toskane ljubavni roman sa sretnim završetkom, što radnja više odmiče postaje nam jasnije kako je to roman koji donosi teške životne priče, one koje su proživljavali Hugo i Sofija u doba rata, kao i onu koju proživljava njegova kćer trideset godina kasnije. Mnoštvo različito karakteriziranih likova nije ništa drugačije od mnoštva ljudi koje susrećemo u vlastitim životima, od toplih, iskrenih i dobrih, sve do zlih i podmuklih. Zahvaljujući opisima Italije, čitatelj stječe dojam da je tamo. Gotovo da možemo doživjeti ambijent svim osjetilima, a posebno je dočarana hrana i tradicionalni talijanski specijaliteti. Iako je autorica izmislila mjesto San Salvatore, u priču je utkala svoje doživljaje iz malih mjesta koje je posjetila u Toskani tako da čitatelj lako zamišlja kompletan imaginarij o kojem autorica pripovijeda.

Dodajte nam kruh, masline i vino. A onda i knjigu Dječak iz Toskane da u svemu tome skupa uživamo. – Američki javni radio.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak