Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Pavla Horakova: Teorija čudnovatosti

KNJIGA TJEDNA Pavla Horakova: Teorija čudnovatosti

Roman koji nema neku osobitu radnju, na trenutke se može učiniti kako se ništa ne događa. No usprkos tome, nećete ga tako lako ispustiti iz ruku

PODIJELITE

U romanu „Teorija čudnovatosti“ češke spisateljice Pavle Horákove pratimo svakodnevnicu u Ade Sabove, mlade znanstvenice koja radi u pomalo besmislenom Zavodu za interdisciplinarne studije čovjeka. To je roman koji nema neku osobitu radnju, na trenutke se može učiniti kako se ništa ne događa. Možda će se neki i zapitati „pa kad će se napokon nešto dogoditi?“ No usprkos tome, ovaj roman nećete tako lako ispustiti iz ruku. Posjeduje određeni šarm koji proizlazi iz unutrašnjeg toka svijesti naše protagonistice Ade. Bilo da se radi o njezinim krajnje zanimljivim i neobičnim snovima (od kojih su neki i financijski isplativi) ili njezinim idejama i razmišljanjima koja i nas same navode na razmišljanje i promišljanje. Ako ste jedan od onih čitatelja koji voli zabilježiti zanimljive ulomke u knjizi, ova knjiga jedna je od onih koja će na kraju biti prepuna šarenih naljepnica.

Kako radnja romana napreduje, tako saznajemo sve o Adinom odnosu s pomalo disfunkcionalnom obitelji, kolegama, prijateljima i (bivšim) dečkima. Najbliža je sa svojim mlađim „talentiranim, ali lijenim“ bratom koji se još uvijek „traži“ i vodi pomalo boemski način života. Opisuje ga kao buntovnika i crnu ovcu obitelji. Starija sestra ima uspješnu karijeru, ali joj je ista preuzela život, dok ona, srednja kći akademski je najuspješnija, iako radi u pomalo besmislenom Zavodu na radu čija hipoteza joj se „raspada pod prstima“. Pitanje je samo znači li to da svo troje u nečemu nije uspjelo ili baš suprotno? Ada smatra kako njih troje na neki način ispunjavaju majčine neostvarene ambicije.

Sva ta razmišljanja i opisi prožeti su suptilnim humorom i ironijom te odličnim i vrlo živopisnim opisima Praga i Češke općenito. Uz sva ta promišljanja o svijetu i odnosima, slučajnostima i bizarnostima (s posebnim naglaskom na mjesto Šumperk koje je svakodnevno izvor najčudnijih vijesti), Ada se daje u potragu za davno izgubljenim sinom svoje kolegice i prijateljice Valerie. Kako će ta potraga završiti, saznajte u ovoj nadasve zanimljivoj knjizi!

„Elementi u našim tijelima i oni koji se koriste za izradu i pogon terenskih kamiona potječu od eksplozije istih zvijezda koje svjetlucaju iznad nas, samo mnogo starijih… Ovdje u sinkroniji postoji bezbroj svjetova koje promatraju sva živa bića, svako sam za sebe. Je li to ono što nazivaju paralelnim stvarnostima ili paralelnim svemirima?… I što bi nastalo kada bi se od tih slika složila samo jedna?… Kao kada smo kao djeca htjeli stvoriti onu najljepšu, najsveobuhvatniju boju miješajući sve boje u kutiji s vodenim bojicama. Od toga smo dobili sivosmeđeljubičastu, prljavu boju. Boju krpe za pod, ružnog vremena, zarazne bolesti, bačene hrane u sanducima u školskoj blagovaonici.“

Pavla Horakova (1974.) praška je spisateljica, radijska novinarka i književna prevoditeljica. Prevodi s engleskog i srpskog jezika, a prevela je više od 20 knjiga. Također je vodila radijski ciklus Polni pošta, čija se tema memoari, dnevnici i prepiska čeških vojnika tijekom 1. sj. rata. Dosad je objavila detektivsku trilogiju za mlade, a zajedno s Alenom Scheinostovom i Zuzanom Dostalovom roman za mlade „Johana“. Teorija čudnovatosti njen je prvi roman za odrasle te je nagrađen najvećom književnom nagradom „Magnesia Litera“. Roman je prevela Suzana Kos koja je diplomirala bohemistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je i doktorirala. Objavila je više izvornih znanstvenih radova i izlagala na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovlašteni je sudski tumač za češki i engleski jezik te se bavi prevođenjem s češkog i engleskog jezika.

Raspoloživost provjerite OVDJE!

Pripremila: Anja Kaltnecker